Frankrijk beleeft ‘relatief rustige’ nacht na dagenlange rellen

Nanterre, 29 juni 2023. © Getty Images

In een aantal Franse steden waren er zondagavond nog wat opstootjes, maar in het algemeen is de nacht rustiger verlopen en waren er een stuk minder arrestaties dan de voorbije dagen.

De rellen in Frankrijk ontstonden nadat een tiener van Algerijnse afkomst werd doodgeschoten door een politieagent toen hij probeerde weg te rijden bij een verkeerscontrole. Dat leidt al meerdere dagen tot hevige onlusten in verschillende Franse steden, vooral ’s nachts. De veelal jonge betogers beschuldigen de politie van racisme.

Ook zondagavond was het op veel plaatsen in Frankrijk weer onrustig. Al zijn de rellen wel minder hevig dan in de voorgaande nachten. Zondag kort voor middernacht maakte de Franse politie bekend 49 mensen te hebben gearresteerd. Dat aantal is aanzienlijk lager dan in de avonden ervoor rond dezelfde tijd. 

Rond 02.15 uur in de nacht van zondag op maandag was het aantal arrestanten volgens BFMTV opgelopen tot 78. Onder meer in Parijs werden rond 01.00 uur nog de nodige relschoppers opgepakt.

Net als tijdens de twee voorgaande nachten zijn er zo’n 45.000 politieagenten en gendarmes op de been om rellen te voorkomen, of om die in ieder geval zoveel mogelijk in de kiem te smoren.

De grootmoeder van de overleden jongen had zondag nog opgeroepen om een einde te maken aan de rellen, waarbij auto’s en openbare gebouwen in brand werden gestoken.

De voorbije dagen vonden duizenden arrestaties plaats.  Zondagavond had president Emmanuel Macron nog een ontmoeting met onder meer de Franse premier Elisabeth Borne, minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin en minister van Justitie Éric Dupond-Moretti.

Premier Borne ontmoet maandag, op verzoek van Macron, alle fractievoorzitters uit de Nationale Vergadering. Dinsdag wil de president spreken met zowat 220 burgemeesters van gemeenten die hard getroffen zijn na de rellen.

Partner Content