Finland spreekt zich uit voor ‘onverwijlde’ NAVO-toetreding

Sauli Niinistö (R) en Sanna Marin © Getty Images

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich donderdag voor een ‘onverwijlde’ toetreding tot de NAVO uitgesproken.

In een gemeenschappelijke verklaring zeggen ze dat Finland als NAVO-lid de hele militaire alliantie zou versterken. Er wordt nu verwacht dat Finland binnen enkele dagen zal beslissen over een aanvraag tot NAVO-toetreding. Dat zou volgens het presidentschap zondag gebeuren.

‘We hopen dat de komende dagen de landelijke stappen die nog nodig zijn om dit besluit te nemen, snel worden gezet’, luidt het in de verklaring.

Finland heeft, net als Zweden, een lange geschiedenis van neutraliteit in tijden van oorlog, maar sinds de Russische invasie van Oekraïne groeide de steun onder de bevolking om lid te worden van de NAVO. Finland deelt een 1.300 kilometer lange grens met Rusland.

Verwacht wordt dat ook Zweden de komende dagen een beslissing neemt over NAVO-lidmaatschap.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft eerder al laten verstaan dat Finland en Zweden snel en zonder problemen lid kunnen worden van het bondgenootschap.

Rusland heeft gewaarschuwd voor ‘ernstige gevolgen’ als Finland en Zweden toetreden tot de NAVO. Moskou ziet de uitbreiding van de alliantie als een bedreiging voor de eigen veiligheid.

Baltische staten verwelkomen NAVO-standpunt Finland

De Baltische staten Litouwen en Estland zijn tevreden dat de politieke leiders van Finland zich hebben uitgesproken voor een snelle toetreding van hun land tot de NAVO. ‘De toetreding van Finland zou zowel het bondgenootschap als ook de veiligheid van de Baltische staten aanzienlijk versterken’, schreef de Litouwse premier Ingrida Simonyte donderdag op Twitter. Ze spreekt over een ‘grote historische dag’.

‘Geschiedenis wordt geschreven door onze noordelijke buren’, tweette de Estse eerste minister Kaja Kallas. Finland kan op de ‘volledige steun’ van Estland rekenen. ‘Wij ondersteunen het snelle toetredingsproces. Van onze kant worden de noodzakelijke stappen snel ondernomen.’

Litouwen en Estland zijn net als die derde Baltische staat Letland sinds 2004 lid van de NAVO en van de Europese Unie. De kleine staten grenzen aan Rusland en deels ook aan Wit-Rusland, bondgenoot van Moskou.

Ook Denemarken, stichtend lid van de NAVO, verwelkomde donderdag het standpunt van de Finse president Sauli Niinistö  en premier Sanna Marin voor een ‘onverwijlde’ toetreding tot de alliantie. Een Finse toetreding zal de NAVO en de gemeenschappelijke veiligheid versterken, aldus  de Deense premier Mette Frederiksen op Twitter.

Ook Polen, Oekraïne en Europese Unie loven ‘historisch’ NAVO-standpunt Finland

Na de Baltische staten, hebben ook Polen, Oekraïne en de Europese Unie zich positief uitgesproken over Finlands voornemen om snel toe te treden tot de NAVO. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel had het over een ‘historische stap’ die zal bijdragen tot de ‘Europese veiligheid’.

‘Nu Rusland oorlog voert in Oekraïne, is dit een sterk afschrikkingssignaal’, voegde Michel nog toe op Twitter.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki omschreef de Finse beslissing als ‘goed nieuws voor de veiligheid van Polen en Europa’. Hij voegde eraan toe te pleiten voor een ‘zo snel mogelijke toetreding’.

In een telefoongesprek met de Finse president Sauli Niinistö liet ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zich positief uit over de Finse wens tot NAVO-lidmaatschap. ‘Ik heb de Finse bereidheid om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen, geprezen. We hebben ook gesproken over de integratie van Oekraïne in Europa en de samenwerking op het vlak van defensie’, schreef Zelensky op Twitter.

Kremlin: toetreding is ‘zeker een bedreiging’ voor Rusland

De toetreding van Finland tot de NAVO zou ‘zeker’ een bedreiging zijn voor Rusland. Dat heeft Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, donderdag laten optekenen.

‘De uitbreiding van de NAVO en de toenadering van de alliantie tot onze grenzen maken de wereld en ons continent niet stabieler en veiliger’, aldus Peskov tegenover de pers.

Jens Stoltenberg: toetreding van Finland tot zal ‘vlot en snel verlopen

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft de wens van de Finse politieke leiders om de militaire alliantie te vervoegen, donderdag verwelkomd. Hij belooft Finland een ‘vlot en snel’ toetredingsproces.

Partner Content