Europees Parlement ontneemt Eva Kaili vicevoorzitterschap

Eva Kaili © Getty Images

Het Europees Parlement heeft de Griekse Eva Kaili, die aangehouden werd in het onderzoek naar corruptie door Qatar, uit haar functie als vicevoorzitter ontheven. Dat gebeurde quasi unaniem: 625 leden stemden voor, 1 tegen en 2 onthielden zich.

De stemming was slechts een formaliteit. Dinsdagochtend beslisten de fractievoorzitters tijdens hun ‘conference of presidents’ al dat Kaili geen vicevoorzitter meer kan zijn. Die beslissing is nu bekrachtigd.

De Griekse sociaaldemocratische vicevoorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili, heeft nochtans geen smeergeld ontvangen uit Qatar. Dat zegt althans haar advocaat Michalis Dimitrakopoulos dinsdag in een interview met de Griekse zender Open TV. ‘Haar positie is dat ze onschuldig is, ze heeft niets te maken met smeergeld uit Qatar.’

De advocaat ‘bevestigt noch ontkent’ dat er geld aangetroffen werd in het huis van zijn cliënte. ‘Ik heb geen enkel idee of er geld is gevonden en hoeveel’, aldus Dimitrakopoulos.

Het Europees Parlement davert al een paar dagen op zijn grondvesten, nu er een onderzoek loopt voor corruptie door de 44-jarige Griekse voormalige tv-presentatrice die vandaag een van de 14 vicevoorzitters is van het parlement. Ze wordt ervan verdacht geld van Qatar in ontvangst genomen te hebben om de belangen van het emiraat te verdedigen.

Bij twintig huiszoekingen werden enkele honderdduizenden euro’s op drie verschillende plaatsen in beslag genomen: 600.000 euro in de woning van een van de verdachten, verscheidene honderdduizenden euro’s in een koffer in een Brusselse hotelkamer en ongeveer 150.000 euro in een appartement dat aan een lid van het Europees Parlement toebehoort.

Kaili werd samen met drie anderen, onder wie haar vriend, aangehouden. Haar vader werd opgepakt, maar is intussen vrij.

Partner Content