Europese steden luiden het nieuwe jaar in

Met het slaan van de klok in België, begon het nieuwe jaar ook in andere Europese steden als Parijs, Berlijn, Madrid en Rome nadat eerder Oceanië en Azië al 2022 uitzwaaiden. In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar, die in het teken stonden van de pandemie, kon het nieuwe jaar op de meeste plaatsen zonder al te veel beperkende maatregelen worden gevierd.

De Champs-Élysées bij de Arc de Triomphe in Parijs stond helemaal vol. Daar woonden ongeveer een miljoen kijklustigen het enorme vuurwerk bij. Het spektakel kon de voorbije twee jaar niet doorgaan, maar zorgde nu dus opnieuw voor een  volkstoeloop. De politie was massaal aanwezig om het evenement in goede banen te leiden en er golden strikte toegangsregels. 

In Nederland werd dan weer op veel plaatsen het afgekondigde vuurwerkverbod genegeerd. Dat was onder andere het geval in Rotterdam, waar al sinds het einde van de middag massaal het geluid van knalvuurwerk te horen was. Veel politie was er niet op straat te zien, meldden Nederlandse media. In Amsterdam was het beeld niet anders. Ook daar werd al de hele oudejaarsdag vuurwerk afgestoken. Rond middernacht stond de Dam vol met mensen die er aftelden naar middernacht. Hoewel er af en toe vuurwerk werd afgestoken bleef het er relatief rustig.

In Edinburgh, waar het nieuwe jaar één uur later begon, waren vooral veel regenjassen en paraplu’s te zien van bezoekers die de plensbuien trotseerden. Ook in Londen regende het. Meer dan honderdduizend mensen vierden in de Britse hoofdstad zondagavond de jaarwisseling met een gigantisch, twaalf minuten durend vuurwerk voor het iconische reuzenrad London Eye. Daarbij werd ook de in september 2022 overleden Queen herdacht. Om middernacht sloeg Big Ben twaalf keer om het nieuwe jaar in te luiden.

Partner Content