Europese liberalen leggen Guy Verhofstadt aan de leiband

Guy Verhofstadt (Open VLD) op 21 mei 2019. © belga
Kamiel Vermeylen
Kamiel Vermeylen Journalist Knack.be

Bij de Europese liberalen heerst onvrede over de manier waarop Guy Verhofstadt (Open VLD) zijn persoonlijke ambities wil realiseren. Volgens ingewijden is de oud-premier zelfs ‘onder curatele geplaatst’.

‘Verhofstadt plaatst zijn persoonlijke ambities boven het partijbelang’, zegt een hooggeplaatste bron in de Europese liberale familie aan Knack. Volgens diezelfde bron heeft de liberale fractie in het Europees Parlement daarom twee weken geleden actie ondernomen. ‘We hebben besloten dat hij de onderhandelingen met andere fractievoorzitters niet langer alleen mag voeren. In de praktijk is hij onder curatele geplaatst.’ Twee afzonderlijke bronnen binnen de Europese liberalen bevestigen de maatregel: ‘We weten allemaal dat Verhofstadt gaat waar de macht zit’, zegt een van hen.

Waarover gaat het? Sinds de Europese parlementsverkiezingen voeren de 28 staatshoofden en regeringsleiders achter de schermen gesprekken over de verdeling van een vijftal Europese topfuncties. Denk maar aan het voorzitterschap van de Europese Commissie, de Europese Raad, de Europese Centrale Bank en het Europees Parlement. Donderdag vindt in Brussel een tweedaagse top plaats waar de regeringsleiders en staatshoofden over die verdeling zullen onderhandelen. Zulke gesprekken kunnen enkele maanden in beslag nemen. In 2014 werd de knoop pas in augustus doorgehakt.

Toch dringt de tijd. Het Europees Parlement begint haar nieuwe bestuursperiode op 2 juli. De nieuwe parlementsleden moeten in hun eerste werkweek in een geheime stemming met tweederdemeerderheid een nieuwe voorzitter kiezen. Als de Europese leiders donderdag en vrijdag geen akkoord kunnen vinden over de verdeling van de topfuncties, dan wordt het eerste puzzelstuk begin juli gelegd. Natuurlijk heeft elke sleutelpositie een prijs voor de politieke formaties. Wie binnen enkele weken de voorzitter van het Europees Parlement mag leveren, maakt minder kans op een van de andere topfuncties.

Nathalie Loiseau en Guy Verhofstadt op 20 oktober 2018.
Nathalie Loiseau en Guy Verhofstadt op 20 oktober 2018.© Lafargue Raphael / Abacapress

Soloslim

Daar wringt het schoentje. De liberalen vinden het voorzitterschap van het Europees Parlement helemaal niet prioritair. In de eerste plaats wil de politieke familie de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager tot commissievoorzitter bombarderen. Lukt dat niet, dan komt het voorzitterschap van de Europese Raad in beeld. Voor die functie valt geregeld de naam van premier Charles Michel (MR) of die van zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte.

Probleem is echter dat Guy Verhofstadt graag parlementsvoorzitter wil worden. Het Europese tijdschrift Politico meldde vorige week dat Verhofstadt een akkoord wil sluiten met de christendemocraten om de job in de wacht te slepen. Die soloslim wordt binnen zijn politieke familie niet door iedereen gesmaakt. Er wordt namelijk gevreesd dat de christen- en sociaaldemocraten met de echte topfuncties gaan lopen als Verhofstadt de job bemachtigt.

Op vijf juni jongstleden kwam een liberale steering group samen om over de kwestie te debatteren. Aanwezig waren de Franse Nathalie Loiseau, de Zweed Frederick Federley, de Nederlandse Malik Azmani, de Duitse Nicola Beer en Guy Verhofstadt. Op de vergadering werd besloten dat Verhofstadt niet langer op eigen houtje de officiële gesprekken mocht voeren. Dat wordt aan Knack bevestigd door een van de vijf aanwezigen op de vergadering.

Sindsdien zit Loiseau langs de zijde van Verhofstadt. Wanneer zij niet aanwezig kan zijn, wordt ze vervangen door de Duitse Nicola Beer.

Maandagavond zaten de fractievoorzitters van de vier grootste politieke families samen om te onderhandelen om een programma samen te stellen die een leidraad moet bieden aan de nieuwe Europese Commissie. Verhofstadt werd tijdens de gesprekken geflankeerd door Loiseau. Gevraagd naar een reactie op het kabinet-Verhofstadt wilde men geen commentaar kwijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content