Europese Commissie wil elektriciteitsverbruik verplicht tien procent omlaag

Het elektriciteitsverbruik moet verplicht omlaag, vindt de Europese Commissie. Maar een voorstel voor de invoering van een algemeen prijsplafond op gas, zoals België vraagt, komt er deze week nog niet.

Daarvoor hebben Ursula von der Leyen en co. extra tijd nodig, schrijven de kranten van Mediahuis.

Het ontwerpvoorstel van de ­Europese Commissie maakt duidelijk dat Brussel gaat voor twee verplichte doelstellingen. Zo moeten de lidstaten maat­regelen nemen om het totale elektriciteitsverbruik van alle con­sumenten met 10 procent te laten dalen. Bovendien zou het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren 3 tot 4 dagen per week met 5 procent moeten ­dalen. De lidstaten kunnen zelf bepalen wanneer dat precies ­gebeurt. In juli spraken de lid­staten al af om het gas­verbruik komende winter vrijwillig met 15 procent te verminderen. 

Zoals aangekondigd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zit in de voorgestelde verordening ook een prijsplafond voor energiebedrijven die goedkoop elektriciteit opwekken uit zon, wind en kernenergie.

Wat ontbreekt in het voorstel, is de mogelijke invoering van een prijs­plafond op alle vormen van gas. Een groep lidstaten, waaronder België en Italië, drong daar vrijdag tijdens de vergadering van de ministers van Energie op aan.

Maar Von der Leyen en de Commissie zaten op het spoor van een prijsplafond voor de import van Russisch gas. Omdat dat idee vrijdag afgeschoten werd, moest de Commissie plots het roer omgooien en beginnen te werken aan een algemeen prijsplafond.

Experts uit Italië, België en Duitsland plegen deze week overleg en gaan dan samen met de Commissie aan de slag, met de bedoeling om tegen de volgende bijeenkomst van de ministers van Energie eind deze maand een voorstel op tafel te leggen.

Lees ook:

Partner Content