Europarlementsleden heffen immuniteit Puigdemont op

Carles Puigdemont op 24 februari 2021. © Getty Images

Het Europees Parlement stemt in met het verzoek om de immuniteit van de Catalaanse politici Carles Puigdemont, Antoni Comín en Clara Ponsatí op te heffen. De uitslag van die stemming is dinsdagochtend bekendgemaakt.

Het Spaanse gerecht vervolgt Puigdemont, Comín en Ponsatí, voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Omdat ze alle drie verkozen zijn als leden van het Europees Parlement moest dat halfrond zich buigen over de opheffing van hun immuniteit. 400 leden stemden met het verzoek in om de immuniteit van Puigdemont op te heffen, 248 stemden tegen en 45 onthielden zich. Wat Comín en Ponsatí betreft was de uitslag identiek: 404 stemmen voor, 247 stemmen tegen en 42 onthoudingen.

Tijdens een persconferentie zei Puigdemont dinsdagmiddag dat hij, Antoni Comín en Clara Ponsatí ‘uiteraard ter beschikking staan van de Belgische rechters’, die uiteindelijk zullen moeten oordelen over hun uitlevering aan Spanje.

Puigdemont en Comín verblijven in België en Ponsatí in Schotland, maar ook zij dook dinsdag aan de zijde van Puigdemont op in Brussel. Zoals ze eerder al hadden aangekondigd, trekken de drie nu naar het Europees Hof van Justitie.

Het Spaanse gerecht vervolgt Puigdemont, Comín en Ponsatí voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Ze zijn alle drie schuldig bevonden aan belemmering van de rechtsgang, maar om de strafprocedure tegen voormalig minister-president Puigdemont en zijn oud-ministers Comín en Ponsatí te kunnen voeren, moeten ze in Spanje voorgeleid worden. Omdat ze zich in het buitenland bevinden – Puigdemont en Comín in België, Ponsatí in Schotland – werd tegen hen een Europees en een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Maar om dat dan weer te kunnen uitvoeren, moest het Europees Parlement eerst hun onschendbaarheid opheffen. In mei 2019 raakten ze namelijk verkozen in het Europees halfrond.

De Belgische advocaat van Carles Puigdemont, Paul Bekaert, voorspelde dinsdagochtend op Radio 1 een procedureslag. Na het Europees Hof moet de Belgische raadkamer (en eventueel de kamer van inbeschuldigingstelling) zich over de uitlevering van Puigdemont en Comín buigen. Als die daarmee instemt, zullen de Catalanen naar het Hof van Cassatie trekken en indien nodig ook naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, voorspelde Bekaert.

Begin dit jaar besliste de kamer van inbeschuldigingstellig om een andere Catalaanse politicus, Lluis Puig, niet aan Spanje over te leveren. Er speelde een bevoegdheidsconflict en bovendien zou Puig in Spanje mogelijk geen eerlijk proces gekregen hebben, luidde het. Het parket-generaal ging niet in cassatie tegen die beslissing.

Partner Content