EU legt nieuwe sancties op aan Iran

© Getty

Vanwege de voortdurende zware mensenrechtenschendingen legt de EU nieuwe sancties op aan Iran. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten maandag/vandaag in Brussel unaniem besloten, zo bevestigen verschillende diplomaten aan het Duitse persagentschap DPA.

Het nieuwe sanctiepakket is gericht tegen twintig personen en een organisatie. Zij krijgen een reisverbod naar de EU opgelegd en hun tegoeden in de EU worden bevroren. Ook de verantwoordelijken voor de recente executies zouden erdoor worden getroffen, zo bevestigde de Duitse minister Annalena Baerbock.

De groene politica beschreef de executies als een schaamteloze poging van het regime om demonstranten te intimideren en de mond te snoeren. Het zou gaan om een hoge sjiitische geestelijke, Sayyid Ahmad Khatami, vijftien militaire functionarissen en vier leden van IRIB, het staatsradio- en televisiestation. Zij zijn nu op de zwarte lijst geplaatst van personen die de EU niet in mogen.

Ondertussen heeft het Iraanse regime al twee demonstranten geëxecuteerd. Maandag vond de tweede terdoodveroordeling plaats. Majidreza Rahnavard werd in het openbaar opgehangen in de stad Mashad in het noordoosten van het land vanwege ‘oorlog voeren tegen God’.

Bovendien keurden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken ook verdere sancties goed wegens Iraanse steun aan de Russische oorlog tegen Oekraïne. Zo hebben de ministers vier personen aan hun zwarte lijst toegevoegd, waaronder de directeur van het bedrijf MADO, een producent van drones, en twee bedrijven: droneproducent DAMA en een bedrijf van de Islamitische Revolutionaire Garde dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van ballistische raketten. 

EU-chef Josep Borrell zei dat hij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken op de hoogte had gebracht over de nieuwe, door de EU goedgekeurde sancties. ‘We moeten met elkaar blijven praten, ondanks onze meningsverschillen, en communicatiekanalen in stand houden’, aldus Borrell.

Het protest in Iran brak uit midden september, na de dood van een jonge Koerdische vrouw, Mahsa Amini. Zij stierf in een politiecel nadat ze opgepakt was wegens het niet respecteren van de islamitische kledingvoorschriften in het land.

Partner Content