Duizenden betogen in Skopje tegen akkoord met Bulgarije

Betogers in Skopje. © Belga

In Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, zijn zaterdag duizenden mensen op straat gekomen om zich uit te spreken tegen een ontwerpakkoord dat een historisch geschil met Bulgarije moet regelen.

Het ontwerpakkoord moet voor Noord-Macedonië de weg vrijmaken voor de toetredingsonderhandelingen tot de EU.

De manifestatie kwam er op initiatief van de rechts-nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE. ‘Ik heb het recht Macedoniër te zijn, de Macedonische taal te spreken en om te strijden voor mijn identiteit en mijn cultuur’, verklaarde partijleider Hristijan Mickoski aan de betogers. ‘Als het is om geassimileerd te worden, hebben we Europa niet nodig.’

De toetredingsgesprekken van Noord-Macedonië met de EU werden tot nu toe tegengehouden door Bulgarije, wegens een dispuut over onder meer de rechten van Bulgaren in het land. Maar op 24 juni verklaarde Sofia zich bereid om onder bepaalde voorwaarden zijn veto te laten vallen.

Volgens het Franse compromisvoorstel dat op tafel ligt, zou Noord-Macedonië zich ertoe moeten engageren zijn grondwet te veranderen om Bulgaren als minderheidsgroep te erkennen. Skopje zou ook een vriendschapsverdrag uit 2017 moeten uitvoeren dat er onder meer toe dient haatspraak uit te roeien.  Ook het statuut van de Macedonische taal ligt erg gevoel. Sofia beschouwt het Macedonisch als een Bulgaars dialect. Bulgarije wil dat Macedonië dat als dusdanig erkent.

Partner Content