Duitsland wil opnieuw bootvluchtelingen uit Italië en Malta opvangen

Duitsland wil binnenkort opnieuw bootvluchtelingen overnemen van Italië en Malta. Het land deed dat vroeger al, maar door de coronapandemie was dit tijdelijk stopgezet. ‘Dat er een onderbreking was, is louter aan de pandemie te wijten’, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) woensdag.

Seehofer verduidelijkte dat de Bondsrepubliek zowel uit Italië als Malta tachtig vluchtelingen zal accepteren. Dat zou eind juni of in juli moeten gebeuren. Ook een zestal andere EU-landen zouden hun engagementen van voor de coronacrisis opnieuw aangegaan. Malta kreeg afgelopen weekend meer dan 400 geredde migranten aan land. Velen van hen verbleven wekenlang op kleine quarantaineschepen op de Middellandse Zee, sommige al sinds 30 april.

Maandag meldde de Europese Commissie al dat Luxemburg, Frankrijk en Portugal bereid zijn om vluchtelingen van Malta over te nemen. De Duitse belofte betreft ook migranten van de reddingsschepen Alan Kurdi en Aita Mari. Die werden begin mei door de Italiaanse autoriteiten aan de ketting gelegd. Italië en Malta vroegen de andere EU-landen meermaals om meer steun omdat ze tijdens de coronapandemie de migranten geen veilige haven meer konden bieden.

Partner Content