#CorruptionEurope: ook Eva Kaili krijgt enkelband

Eva Kaili, een van de verdachten van het corruptieonderzoek

De voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili mag de gevangenis verlaten met een enkelband. Dat heeft de onderzoeksrechter beslist, meldt Antoon Schotsaert, woordvoerder van het federaal parket woensdag.

Sven Mary, de advocaat van Kaili, bevestigde aan Belga dat zijn cliënte onder elektronisch toezicht is geplaatst thuis. ‘Deze beslissing lijkt me niet meer dan logisch’, verklaarde hij.

Kaili was de laatste van de verdachten in het corruptieonderzoek van het Europees Parlement die in de gevangenis zat. Alle anderen zijn vrijgelaten of onder elektronisch toezicht geplaatst. Dinsdag kreeg het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella al de toestemming om de gevangenis te verlaten. Ook hij krijgt een enkelband.

Kaili werd op 9 december opgepakt en zal iets meer dan vier maanden in de gevangenis hebben doorgebracht.

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

In dat dossier werden op 9 december niet alleen Panzeri, maar ook zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner en vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini opgepakt. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Pier Antonio Panzeri heeft intussen het statuut van spijtoptant aangenomen in het dossier, en in zijn recente verhoren zou Panzeri hebben toegegeven dat Tarabella tegen het einde van de legislatuur, in 2024, in totaal 250.000 euro moest ontvangen. Het Europarlementslid betwist dat met klem. Ook de verdediging van Eva Kaili houdt haar onschuld staande.

Partner Content