Coronavirus: Duitsland voert maatregelen voor herfst en winter in

Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach. © Getty

In Duitsland is zaterdag een resem voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus van kracht gegaan voor komende herfst en winter.

Zo zijn FFP2-maskers vanaf 14 jaar verplicht op de langeafstandstrein, voorheen volstonden chirurgische mondmaskers. Voor kinderen tussen 6 en 13 jaar volstaat een chirurgisch masker.

In het vliegtuig vervalt daarentegen op 1 oktober de mondmaskerplicht weer. Vele EU-landen en luchtvaartmaatschappij hadden dit reeds in de zomer versoepeld.

Verplicht

Voorts zijn FFP2-maskers verplicht in de ziekenhuizen, rusthuizen en dokterspraktijken. In de rusthuizen en ziekenhuizen is een negatieve test voortaan verplicht voor bezoekers. Werknemers moeten zich verschillende keren per week laten testen.

Voorts hebben de lokale overheden vanaf zaterdag de bevoegdheid om het mondmasker te verplichten op lokale trein- en busverbindingen. Ook voor publieke binnenruimtes zoals winkels en restaurants kan dit het geval zijn.

In scholen en kinderdagverblijven kan een test verplicht worden. Een mondmaskerregel behoort er ook tot de mogelijkheden, vanaf 11 jaar, indien nodig om fysieke lessen te behouden.

Herfst- en wintergolf

Indien de coronacijfers verslechteren, hebben de deelstaten de bevoegdheid om verdere maatregelen op te leggen.

Volgens minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach staat Duitsland ‘duidelijk aan het begin van een herfst- en wintergolf’, maar is het land er ook beter op voorbereid dan een jaar eerder.

De Duitse regels zijn streng naar Europese normen, zei de minster vrijdag nog. ‘Duitsland is niet slimmer, maar voorzichtiger’, liet hij optekenen.

Partner Content