Commissievoorzitter Von der Leyen gaat naar Lampedusa 

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. © Getty

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal zaterdag nog naar het Italiaanse eiland Lampedusa afreizen. Ze zal eerst in Rome Italiaans premier Giorgia Meloni ontmoeten, waarna ze samen naar Lampedusa trekken. Dat meldt Von der Leyens woordvoerder aan het Duitse persbureau dpa.

De Commissievoorzitter bezoekt Lampedusa nu de voorbije week duizenden vluchtelingen en asielzoekers gearriveerd zijn op het eiland. Meloni had vrijdag Von der Leyen uitgenodigd op Lampedusa, om de ‘ernst van de situatie’ duidelijk te maken.

Het was eerst niet duidelijk wanneer dat bezoek plaats zou vinden. Bovendien zal er om 15.30 uur ook telefonisch overleg zijn over de crisissituatie op Lampedusa.

De ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Italië en Duitsland, het Spaanse voorzitterschap van de Europese lidstaten en eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson nemen deel aan gesprek. Dat werd vernomen in de entourage van Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

De Italiaanse autoriteiten hadden woensdag nog gemeld dat een recordaantal van 5.100 migranten aangekomen was op het eiland. Nadien werd er de noodtoestand afgekondigd.  Lampedusa bevindt zich tussen Sicilië en Tunesië. Vele bootjes met migranten die de gevaarlijke oversteek wagen naar Europa, hebben door die ligging Lampedusa als bestemming.

Partner Content