Catalaanse separatist Puigdemont wil zijn zetel in het Europees parlement

Carles Puigdemont op 10 april 2019. © belga

De in België in ballingschap levende Catalaanse separatistische leider Carles Puigdemont heeft maandag gezegd dat hij op een legale weg zijn zetel in het Europees Parlement (EP) wil innemen. Bij de recente Europese verkiezingen veroverde Puigdemont een zetel in het EP. Maar hij en een andere verkozenen mogen er niet op plaatsnemen.

‘Wij zullen onze weg bewandelen om onze rechten af te dwingen. En wij zullen willen’, zei Puigdemont op een politieke bijeenkomst in de Duitse havenstad Hamburg. Hij heeft er vertrouwden in dat hij begin juli de inaugurale zitting van de Europese volksvertegenwoordiging zal bijwonen. Hoe hij dat meent te bewerkstelligen, verduidelijkte hij niet.

Puigdemont was lijsttrekker voor JuntsxCat/LLiures per Europa alliance (Verenigd voor Catalonië/Vrij voor Europa) dat bij de Europese stembusslag 4,64 procent van de stemmen in Spanje en twee zetels bemachtigde. Europa moet zijn kiezers en hun beslissingen eerbiedigen, zei Puigdemont. ‘De Europese democratie is aan een test toe om te zien of de wil van het volk heerst’. Nog volgens de afgezette Catalaanse minister-president is de crisis in Catalonië een ‘Europese kwestie’ die Europa politiek kan oplossen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content