Catalaanse politicus Junqueras in beroep bij EU-hof

Oriol Junqueras © Belga Image

De Catalaanse separatist Oriol Junqueras heeft bij het Gerecht van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg beroep ingediend tegen de beslissing van het Europees Parlement om zijn status als parlementslid niet te erkennen. Dat heeft een woordvoerder van het Hof maandag gemeld. Junqueras vraagt ook om voorlopige maatregelen, tot de rechters in Luxemburg definitief uitspraak hebben gedaan.

Het Europees Parlement ontnam Junqueras eerder deze maand zijn zetel en daarmee de immuniteit waar hij volgens het Europees Hof wel recht op had na zijn verkiezing in mei. Parlementsvoorzitter David Sassoli nam die beslissing nadat het Spaanse hooggerechtshof had geoordeeld dat Junqueras niet vrij hoeft te worden gelaten.

Junqueras zit in Spanje een gevangenisstraf uit van dertien jaar vanwege zijn betrokkenheid bij een illegaal referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. De separatist zat in voorarrest toen hij in mei werd gekozen voor het Europees Parlement. Madrid stond hem niet toe zijn parlementszetel in te nemen.

Partner Content