Macron stelt staatsbezoek naar Duitsland uit vanwege onrust in Frankrijk

Emmanuel Macron © Belga

De Franse president Emmanuel Macron stelt zijn staatsbezoek aan Duitsland uit vanwege de onrust na de dood van een tiener tijdens een politiecontrole dinsdag. Dat meldt het Duitse presidentschap DPA zaterdag.

Macron zou van zondagavond tot en met dinsdag naar Duitsland reizen, maar liet in een telefoongesprek met zijn Duitse evenknie Frank-Walter Steinmeier weten dat hij vanwege de spanningen in zijn land het bezoek uitstelt. ‘Het bezoek wordt zo snel mogelijk ingehaald’, meldt het Duitse presidentschap in de mededeling.

Het Elysée bevestigt dat Macron het uitstel heeft gevraagd. Binnen de entourage van het Franse presidentschap is te horen dat er nog geen nieuwe datum werd vastgelegd voor het bezoek.

Steinmeier betreurt de afgelasting van de reis, maar toont ook alle begrip voor de situatie in zijn buurland, die hij nauwgezet opvolgt. Hij hoopt “‘dat het geweld in de straten zo snel mogelijk stopt en dat de sociale vrede hersteld kan worden’, klinkt het nog.

Meer dan 1.300 arrestaties

Er zijn in heel Frankrijk al vier nachten op rij zware rellen na de dood van de 17-jarige Nahel M. Een agent opende dinsdag het vuur nadat de jongen bij een verkeerscontrole de bevelen van de politie niet zou hebben opgevolgd. De tiener, die met een huurauto reed, had verkeersovertredingen begaan en reed zonder rijbewijs.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden meer dan 1.300 mensen opgepakt in heel het land. In totaal werden 45.000 politieagenten ingezet. De autoriteiten van zowel Lyon als Marseille, de twee steden waar de rellen afgelopen nacht het zwaarst waren, hebben versterking gevraagd van andere politiediensten. In verschillende steden geldt ook een avondklok.

Vrijdag gaf premier Elisabeth Borne aan dat de interministeriële crisiscel geactiveerd blijft om de situatie op te volgen en ‘de nodige beslissingen te nemen’. 

Overzeese gebieden

Niet alleen op het Franse vasteland maar ook in enkele Franse overzeese gebieden zijn er relletjes geweest als gevolg van de dood van een Franse tiener bij een politiecontrole in Nanterre eerder deze week. Zo is in Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana, een man omgekomen nadat hij in nog onduidelijke omstandigheden door een kogel werd getroffen, melden de plaatselijke autoriteiten.

Volgens mediaberichten was de kogel in de nacht van donderdag op vrijdag door een relschopper afgevuurd in de richting van de politie, maar zou die zijn afgeketst en een man hebben getroffen die zich op een balkon bevond. In het centrum van de stad werden her en der ook brandjes gesticht en auto’s vernield. De onrust sloeg diezelfde nacht ook over naar Martinique, waar zo’n twintig à dertig gemaskerde mannen in de hoofdstad Fort-de-France met stenen naar de politie gooiden en op diverse plaatsen vuilnisbakken in brand staken. Op het eiland Réunion was de toestand eveneens gespannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content