Bulgarije: 18 migranten dood in vrachtwagen

Politie en medische hulp kwamen te laat voor 18 mensen. © Reuters

In Bulgarije zijn vrijdag achttien migranten, waaronder een kind, dood aangetroffen in een vrachtwagen op een twintigtal kilometer van de hoofdstad Sofia. De politie heeft drie arrestaties verricht.

Ongeveer veertig illegale migranten zaten verstopt in een ruimte onder hout dat de vrachtwagen vervoerde. Een deel van de overlevenden is overgebracht naar het ziekenhuis. Onder hen zijn vijf kinderen. Een aantal personen is in kritieke, maar stabiele toestand.
Gezondheidsminister Assen Medjidiev zegt nog niet te kunnen vertellen wat er is gebeurd. ‘Er was een tekort aan zuurstof. De migranten waren koud en nat. Ze hadden zeker enkele dagen niet gegeten.’

Het is niet duidelijk hoelang de migranten in de vrachtwagen zaten en waar hun reis begon.
De wagen werd vrijdagmiddag gevonden bij Lokorsko, een plaats iets ten noorden van de hoofdstad Sofia. De chauffeurs waren weg toen de politie arriveerde. Er wordt van uitgegaan dat het om mensensmokkelaars gaat.
De zaak wordt beschouwd als een van de dodelijkste mensensmokkelincidenten in Bulgarije en doet denken aan vergelijkbare zaken elders in Europa. In 2019 werden 39 Vietnamese migranten dood aangetroffen in een koelwagen die kort daarvoor de oversteek van België naar Engeland had gemaakt.


EU-lidstaat Bulgarije worstelt met een toenemend aantal migranten dat het land binnen probeert te komen, vaak in de hoop andere landen in Europa te bereiken. In een poging om migranten tegen te houden, heeft Sofia extra controles ingevoerd langs het 234 kilometer lange hek van prikkeldraad bij de grens met Turkije.

Partner Content