Britse regering kondigt 15 miljard pond steun, en belasting op energiereuzen aan

Rishi Sunak

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft donderdag een nieuw pakket maatregelen van 15 miljard pond aangekondigd om de gevolgen van de stijgende kosten van levensonderhoud aan te pakken. Die maatregelen zullen deels gefinancierd worden door een eenmalige energiebelasting.

In een toespraak in het parlement zei de minister dat het pakket de armste Britten zou helpen ‘het gewicht van de inflatie te voelen wegvallen’. Volgens een verklaring van zijn ministerie zal ‘bijna één op de acht kwestbaarste huishoudens in het Verenigd Koninkrijk dit jaar minstens 1.200 pond ontvangen, waaronder een eenmalige uitkering voor de kosten van levensonderhoud (650 pond), een verhoging van het Universal Credit (400 pond) en een verdubbeling van de energiekorting’.

Dit alles voor oktober, wanneer het prijsplafond aanzienlijk zal worden verhoogd. De totale steun aan gezinnen met een laag inkomen zal hiermee dit jaar tot 37 miljard pond oplopen, aldus het ministerie van Financiën. Eerder dit jaar werd al een maatregelenpakket van 22 miljard pond aangekondigd.  De maatregelen zullen gefinancierd worden door een ’tijdelijke belasting van 25 procent op energiewinsten voor olie- en gasbedrijven’.

De belasting zou de buitengewone winsten moeten weerspiegelen die de energiebedrijven sinds de start van de oorlog in Oekraïne binnenrijven. Om “investeringen aan te moedigen, zal de nieuwe belasting een genereuze investeringsaftrek van 80 procent omvatten” om de overgang naar koolstofarme energie te stimuleren. 

De Labour-oppositie spotte donderdag in het parlement met de schijnbare ommezwaai van de Conservatieve regering, die maandenlang weigerde om zo’n belasting in te voeren. De regering van Boris Johnson weigerde dit uit de angst om investeringen in de overgang naar koolstofneutraliteit en energiezekerheid te ontmoedigen. 

De Britse energie-autoriteit Ofgem waarschuwde dinsdag dat de energieprijzen in oktober met meer dan 40 procent zouden kunnen stijgen, wat neerkomt op 800 pond extra per jaar per huishouden. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in april opgelopen tot 9 procent, het hoogste niveau in 40 jaar.

Partner Content