Britse premier Liz Truss verdedigt belastingverlagingen tegen hevige kritiek

Liz Truss © Getty Images

De Britse premier Liz Truss verdedigde donderdag de aangekondigde belastingverlagingen tegen hevige kritiek verdedigd. ‘We moeten dringend actie ondernemen om onze economie tot groeien te brengen en het Verenigd Koninkrijk in beweging te krijgen, en ook om de inflatie te beteugelen’, aldus de premier op verschillende lokale radiostations van de Britse openbare omroep BBC.

Het gaat om de eerste uitspraken van premier Liz Truss in enkele dagen over de huidige financiële crisis, veroorzaakt door de aankondigingen van minister van Financiën Kwasi Kwarteng.

Volgens haar was de ‘bepalende actie’ van de overheid nodig om de mensen door de winter te helpen, met het oog op de hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Ze zei bereid te zijn om als premier moeilijke beslissingen te nemen.

De regering heeft volgens haar verzekerd dat consumenten en ondernemingen minder belastingen betalen en beschermd zijn tegen hoge energiekosten. 

Liz Truss gaf toe dat vele maatregelen niet op één nacht effect zullen hebben. Wel zullen ze volgens haar op de lange termijn helpen om de economie aan te zwengelen en beter betaalde jobs te scheppen. ‘Er zullen altijd mensen zijn die er tegen gekant zijn.’

De premier ontkende dat de belastingverlagingen enkel de rijken ten goede zou komen. Dat is volgens haar ‘simpelweg niet juist’. Ze benadrukte het ‘juiste plan’ te volgen.

Onrust op beurzen

Kwarteng had vorige week vrijdag aangekondigd dat de inkomstenbelasting voor mensen met een laag inkomen met 1 procentpunt en voor mensen met een hoog inkomen met vijf procentpunten omlaag gaat. Ook wil hij een verhoging van de sociale zekerheid en van de vennootschapsbelasting terugdraaien.

De minister zei niet hoe het miljardenpakket gefinancierd moet worden. De dure steunmaatregelene en belastingverlagingen veroorzaakten onrust op de beursvloer.

Partner Content