Britse minister Grant Shapps: ‘Boris Johnson laten vallen was een fout’

Grant Shapps © Belga Image

De Britse conservatieven hebben een fout gemaakt door Boris Johnson te laten vallen. Dat zegt minister van Transport en partijgenoot Grant Shapps in een interview.

‘De partij heeft een fout gemaakt door Boris naar de uitgang te dwingen’, oordeelt Shapps zaterdag in The Times.

‘Ik erken volledig dat Boris gebreken heeft, maar we hebben allemaal op verscheidene manieren onze gebreken. We wisten op voorhand wat die van Boris waren’, aldus de minister.

‘Natuurkracht’

Hij geeft toe dat de vertrekkende premier geen dossiervreter is en soms sneller had moeten reageren op zaken die fout liepen. Maar volgens Shapps had de partij naar het totaalplaatje moeten kijken.

Hij wijst erop dat Johnson de brexitimpasse heeft opgelost en een succesvolle vaccinatiecampagne tegen het coronavirus op de rails heeft gezet.

‘Hij had die natuurkracht om zaken gedaan te krijgen. Boris was allicht de enige persoon die de persoonlijkheid en de creativiteit heeft om dat te doen’, meent de minister.

Ontslag na schandalen

Johnson had begin juli na massale kritiek uit de conservatieve partij zijn ontslag aangekondigd. Hij zag geen andere uitweg meer nadat tientallen regeringsleden opstapten uit protest tegen zijn regeerstijl.

Boris Johnson
7 juli 2022 – Premier Boris Johnson kondigt zijn vertrek aan © Getty images

In zijn driejarig verblijf in Downing Street 10 stapelde de premier de schandalen op. Er waren de berichten over illegale lockdownfeestjes tijdens de pandemie.

De fatale nekslag kwam er toen bleek dat Johnson een partijlid een belangrijke functie had gegeven hoewel hij weet had van aantijgingen van seksueel wangedrag tegen de man.

Truss of Sunak?

Op 5 september willen de Tories bekendmaken wie Johnson gaat opvolgen aan de top van de partij en de regering. Buitenlandminister Liz Truss en voormalig minister van Financiën Rishi Sunak zijn de kandidaten.

Shapps gaf steun aan Sunak, maar volgens de peilingen maakt Truss de beste kans op het premierschap.

Rishi Sunak en Liz Truss.
Rishi Sunak en Liz Truss. © Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content