Koning Charles benoemt Rishi Sunak als premier, nieuwe regering krijgt vorm

Koning Charles en premier Rishi Sunak. © getty images

De Britse koning Charles heeft dinsdag Rishi Sunak gevraagd een nieuwe regering te vormen. De politicus heeft dit aanvaard en is vervolgens tot premier benoemd. Intussen begint de stoelendans in de regering. Jeremy Hunt, pas elf dagen in functie, blijft aan als minister van Financiën. Dominic Raab wordt vicepremier en minister van Justitie.

Nadat Liz Truss vorige week had aangekondigd op te stappen als premier won de vroegere minister van Financiën binnen de Conservatieve partij de verkiezingen voor een nieuwe leider en dus premier.

Het was de eerste keer dat Charles een nieuwe regeringsleider benoemde.

Sunak is de 57e eerste minister van het Verenigd Koninkrijk en de derde van dit jaar.

Diepe economische crisis

Tijdens zijn eerste toespraak voor de deur van Downing Street 10 zei Sunak dat zijn land met een ‘diepe economische crisis wordt geconfronteerd’.

Voor een nieuwe pupiter, die volgens Sky News tussen tweeduizend en vierduizend pond zou hebben gekost, zei de vroegere minister van Financiën dat hij de uitnodiging van koning Charles heeft aanvaard om een nieuwe regering te vormen.

Sunak bracht ook hulde aan zijn voorganger Liz Truss en zei dat ze enthousiast was om verandering te creëren. Maar ‘er werden enkele fouten gemaakt’. ‘Ik ben aangesteld als leider van de partij en tot uw premier, deels om die op te lossen, en dat werk begint nu’, zei de nieuwe premier die ook hulde bracht aan Boris Johnson.

Die laatste heeft Sunak alsnog gefeliciteerd voor zijn aanstelling tot premier, zo blijkt uit een tweet.

“Gelukwensen aan @RishiSunak, op deze historische dag, dit is het moment voor elke Conservatief om onze nieuwe premier zijn volledige en warme steun te geven’, zo klonk het.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Johnson en Sunak waren aanvankelijk bondgenoten, maar later verzuurde de relatie. Toen Sunak in juli ontslag nam als minister van Financiën, bleek dit de doodsteek voor de door schandalen geplaagde premier.

Stoelendans

Nog voor de nieuwe premier zijn herschikte regering aankondigt, is er leegloop aan de gang in de regering Truss.

De ene na de andere minister of staatssecretaris die onder Liz Truss diende, stapt op.

Het gaat onder andere om Jacob Rees-Mogg (Economische Zaken), Brandon Lewis (Justitie), Chloe Smith (Werk en Pensioenen), Kit Malthouse (Onderwijs), Robert Buckland (minister voor Wales), Ranil Jayawardena (Milieu), en Simon Clarke (Huisvesting). Anderzijds is er Alok Sharma die uit de regering verdwijnt, maar die voorzitter van de VN-Klimaatconferentie COP26 blijft. Hij zal ook nog voor het Verenigd Koninkrijk onderhandelen op de COP27 in Egypte. Exit ook voor Wendy Morton als ‘chief whip’, of degene die binnen de Conservatieve parlementsfractie de partijtucht moet handhaven, en partijvoorzitter Jake Berry.

Jacob Rees-Mogg was een nauwe bondgenoot van de afgetreden premier Liz Truss en Boris Johnson.

Nieuwe premier Sunak stelt intussen ook vervangers aan. En enkele ministers blijven op post. Daarbij Jeremy Hunt als minister van Financiën. Hij werd 11 dagen geleden door Truss aangesteld. James Cleverly blijft als minister van Buitenlandse Zaken en Ben Wallace als minister van Defensie.

Cleverly werd in de regering-Truss het hoofd van de Britse diplomatie, Ben Wallace is sinds 2019 verantwoordelijk voor Defensie.

Dominic Raab (48), een bondgenoot van Sunak binnen de partij, wordt vicepremier en minister van Justitie. Suella Braverman, die zes dagen geleden uit de regering-Truss was opgestapt als minister van Binnenlandse Zaken, krijgt in de regering-Sunak die portefeuille terug. Grant Shapps, die Braverman opvolgde, wordt de nieuwe minister van Economische Zaken.

Penny Mordaunt blijft fractieleidster van de Tories in het Britse parlement. Zij deed de voorbije dagen ook een gooi naar het leiderschap van de Conservatieven en Downing Street 10. Ter elfder ure moest zij maandag in Rishi Sunak haar meerdere erkennen.

Gillian Keegan, in de regering van Liz Truss nog onderminister bevoegd voor onder meer Afrika, wordt de nieuwe minister van Onderwijs.

De nieuwe ‘chief whip’ wordt Simon Hart.

Partner Content