Brits premier Truss belooft dat ze land door ‘de storm’ zal loodsen 

© Belga Image

De Britse premier Liz Truss heeft op de partijbijeenkomst van de Conservatieven beloofd het Verenigd Koninkrijk door ‘de storm’ te loodsen. De toespraak van Truss werd even verstoord door activisten van Greenpeace.

Truss staat nog maar een maand aan het hoofd van het Verenigd Koninkrijk, maar staat nu al in het oog van de storm. Vooral haar pakket belastingsverlagingen moet het ontgelden. Een van de maatregelen – een belastingverlaging voor de allerrijksten – werd ondertussen al teruggedraaid. Tijdens haar speech op de partijbijeenkomst onderstreepte Truss dat het land een ‘nieuw tijdperk’ is binnengetreden nu koning Charles II zijn moeder koningin Elizabeth II heeft opgevolgd.

‘Het zijn stormachtige dagen. We hebben samen gerouwd om de dood van koningin Elizabeth en bevinden ons nu in een nieuw tijdperk onder koning Charles. We hebben af te rekenen met een wereldwijde economische crisis als gevolg van de coronapandemie en Poetins verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. In deze moeilijke tijden, moeten we een tandje bijsteken. Ik ben vastberaden om het Verenigd Koninkrijk vooruit te stuwen, ons door de storm te loodsen en ons als natie sterker te maken’, aldus Truss.

Truss benadrukte dat ze drie prioriteiten heeft voor de Britse economie: ‘groei, groei en nog eens groei.’ Daarvoor zegt Truss een duidelijk plan te hebben. Ze kondigde een ‘nieuw tijdperk’ aan dat ‘ongegeneerd pro-groei’ is. ‘Er is geen alternatief. Ik ben bereid de moeilijke beslissingen te nemen. Je kunt erop vertrouwen dat ik doe wat nodig is. We mogen niet toegeven aan de stemmen van onheil’, zei ze. ‘Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn’, hield ze haar publiek voor.

Tijdens de toespraak werden demonstranten van Greenpeace uit de zaal gezet. Ze hadden een vlag met daarop ‘wie heeft hiervoor gestemd?’ Truss gaf de beveiliging opdracht de vrouwen uit de zaal te verwijderen. Niet veel later in haar speech noemde Truss linkse activisten ‘vijanden van het bedrijfsleven’ en deel van een ‘anti-groeicoalitie’ samen met oppositiepartijen, vakbonden en brexit-ontkenners. Ze zouden naar de BBC rennen en ‘leuren’ met desinformatie, beweerde ze. Ze hebben geen eigen ideeën, aldus Truss. ‘Wij zijn de enige partij die een duidelijk plan heeft om Groot-Brittannië in beweging te krijgen’, klonk het nog.

Oud-minister en Conservatief Grant Shapps waarschuwde van tevoren dat de politieke toekomst van Truss kan afhangen van de speech. Er kan binnen de partij een vertrouwensstemming worden georganiseerd over haar positie als haar toespraak geen invloed heeft op de populariteit van de Conservatieven, zei hij tegen Times Radio. Shapps zei dat parlementsleden waarschijnlijk niet gaan afwachten terwijl de partij keldert in de peilingen.

Truss pleit ervoor om “Oekraïense vrienden te steunen zolang het nodig is”

De Britse premier Liz Truss heeft op de partijbijeenkomst van de Conservatieven benadrukt dat Groot-Brittannië Oekraïne zal blijven steunen in de oorlog met Rusland. “We zullen onze Oekraïense vrienden bijstaan, hoe lang het ook duurt”, verklaarde ze in een speech. Groot-Brittannië is een van de belangrijkste wapenleveranciers van Oekraïne.

Volgens de premier had het Westen sneller moeten ingrijpen tegen de Russische president Vladimir Poetin na de annexatie van de Krim in 2014. “We hebben ons niet vroeg genoeg verzet tegen Rusland. We zullen ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.” “Een van de redenen waarom we met deze wereldwijde crisis worden geconfronteerd, is omdat het Westen collectief niet genoeg heeft gedaan”, aldus Truss nog. “We zijn zelfingenomen geworden, we gaven niet genoeg uit aan defensie. We werden te afhankelijk van autoritaire regimes voor goedkope goederen en goedkope energie.”

Truss beloofde haar partijleden om de defensie-uitgaven te verhogen tot 3 procent van het bbp tegen het einde van dit decennium. “Dat zal ervoor zorgen dat onze strijdkrachten klaar zijn om nieuwe en opkomende bedreigingen het hoofd te bieden. Wij werken samen met onze vrienden en bondgenoten om Oekraïne te steunen tegen de brute oorlog van Poetin”, aldus de premier.

“De dappere Oekraïense bevolking vecht niet alleen voor haar veiligheid, maar voor de veiligheid van ons allemaal. Het is een strijd voor vrijheid en democratie in de hele wereld”, verklaarde Truss. “We mogen niet toegeven aan degenen die een deal willen waarbij Oekraïens land wordt verhandeld. Zij stellen voor met Oekraïense levens te betalen voor de illusie van vrede. Wij zullen onze Oekraïense vrienden bijstaan, hoe lang het ook duurt.”

“Oekraïne kan willen, Oekraïne moet willen en Oekraïne zal winnen”, besloot Truss.

Partner Content