Beeld van bosbranden op 22 juli 2023. © Reuters

Bosbranden in Rhodos: 30.000 geëvacueerd onder wie een zeventigtal Belgische toeristen

Een zeventigtal Belgen die met TUI op vakantie zijn op Rhodos, heeft wegens de bosbranden op het Griekse eiland uit voorzorg hun hotels moeten verlaten. In totaal, melden de autoriteiten, worden naar schatting 30.000 bewoners en toeristen naar andere oorden gebracht.

Dat een zeventigtal Belgische toeristen hun hotel moesten verlaten, werd bevestigd door de Belgische woordvoerder van TUI, Piet Demeyere.

Op Rhodos hebben de autoriteiten zaterdag verschillende hotels geëvacueerd, vooral in het kuststadje Kiotari. In de buurt woeden bosbranden die moeilijk te bestrijden zijn, onder andere door een sterke wind.

Ook verscheidene Belgische toeristen moesten hun verblijf halsoverkop verlaten. Wat TUI betreft, gaat het om een zeventigtal reizigers die in regio rond Kiotari verbleven, ‘minder dan 5 procent’ van het totale aantal Belgen die momenteel via TUI met vakantie zijn op Rhodos. Volgens woordvoerder Piet Demeyere zijn de betrokken Belgen opgevangen door de autoriteiten en is voorlopig nog onduidelijk wat er staat te gebeuren. ‘Momenteel is er nog geen acuut gevaar voor de hotels, het gaat om een voorzorgsmaatregel, en later op de avond zou er meer duidelijkheid moeten zijn: is een terugkeer naar de hotels mogelijk, of is een andere oplossing nodig?’

Indien de TUI-reizigers niet naar hun hotels zouden kunnen terugkeren, zal de reisorganisator contact met hen opnemen om te zoeken naar een alternatief of om een terugreis naar België te regelen.

Reisorganisatie Corendon liet aan ANP weten dat ongeveer 200 van haar reizigers zijn betrokken bij de evacuaties en door de Griekse overheid naar een veilige plek zijn gebracht. Het gaat vooral om Nederlanders, maar er zitten ook Belgen en Denen bij. ‘Ze krijgen de keuze om naar een alternatieve accommodatie te gaan of terug te vliegen naar huis’, zei een woordvoerster.

Drie hotels in brand

Bluswerken in de buurt van Lindos. © Reuters

De bosbranden bedreigen de zuidoostkust. De plaatsen Kiotari, Lardos en Lindos worden het zwaarst getroffen door evacuaties. Volgens de nieuwssite Protothema denken de autoriteiten dat er zeker 30.000 mensen zullen worden geëvacueerd. Daarvoor zijn bussen en marineschepen gecharterd. Ook de kustwacht helpt. Kleine bootjes pikken mensen op vanaf het strand.

Griekse media meldden eerder al dat drie hotels in brand zijn gevlogen. Een bekende strandtent ging eveneens in vlammen op. De gevluchte toeristen en eilandbewoners worden opgevangen in scholen, sporthallen en andere gebouwen elders op het eiland. Ook kunnen evacués terecht op veerboten die in de haven van Rhodos liggen. Tot dusver zijn slechts acht mensen met ademhalingsklachten opgenomen in een ziekenhuis.

Brandweerlieden bestrijden al vijf dagen de vuurhaarden op Rhodos. Terwijl de andere bosbranden in Griekenland voorlopig onder controle zijn, breiden die op het Griekse eiland dicht bij de kust van Turkije zich nog steeds uit. De branden zijn ontstaan in het beboste, bergachtige en dunbevolkte midden van het eiland. Mede door de harde wind kwam het gebied tussen Kiotari en Lardos in gevaar en moesten duizenden personen zaterdag een veilig heenkomen zoeken.

Tal van Europese landen hebben blusvliegtuigen en brandweerlieden gestuurd om te helpen. Op Rhodos zijn onder anderen Slovaakse en Roemeense brandweerlieden actief. Ook een Jordaans en een Israëlisch blustoestel zijn in de lucht. Griekenland krijgt bovendien steun van Turkije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content