Boris Johnson en Ursula von der Leyen: ‘Voorwaarden voor brexit-akkoord nog niet vervuld’

© Belga Image

Wegens aanhoudende meningsverschillen zijn de voorwaarden voor een finaal akkoord over de brexit nog niet vervuld. Dat zeggen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson maandagavond in een gezamenlijke mededeling. Johnson komt deze week naar Brussel in de hoop met von der Leyen een akkoord te finaliseren.

Von der Leyen en Johnson pleegden maandag telefonisch overleg, voor de tweede keer in drie dagen al. Ze stelden vast dat er nog steeds geen akkoord mogelijk is over een eerlijk concurrentiebeleid post-brexit, de toekomst van de Britse en Europese visserijsectoren en een gezamenlijk regime van geschillenbeslechting. ‘We zijn overeengekomen dat de voorwaarden voor een finaal akkoord nog niet vervuld zijn’, zeggen ze maandagavond.

Hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost worden nu gevraagd om een overzicht te maken van de openstaande meningsverschillen. Die moeten dan tijdens fysiek overleg in Brussel besproken worden. Een woordvoerder van de Europese Commissie verduidelijkt dat het wel degelijk von der Leyen en Johnson zelf zijn die elkaar zullen ontmoeten in een poging de laatste knopen door te hakken.

Dat Johnson persoonlijk naar Brussel afzakt, betekent volgens een Britse regeringsbron nog geen garantie op een succes. ‘De onderhandelingen zitten nog steeds op hetzelfde punt als vrijdag, we hebben geen tastbare vooruitgang geboekt’, zei de bron in Londen. ‘We beschouwen het proces niet als beëindigd, maar de zaken zijn zeer delicaat en er is kans dat we geen akkoord bereiken.’

Donderdag en vrijdag wordt von der Leyen verwacht op de Europese top, waar de staatshoofden en regeringsleiders ongetwijfeld een stand van zaken zullen opmaken. Ligt er geen brexit-akkoord op tafel, dan zullen ze wellicht een definitieve ‘no deal’ vaststellen en noodmaatregelen in gang steken. Zonder akkoord dreigt er namelijk chaos wanneer het VK op 1 januari uit de Europese interne markt en de douane-unie valt. De EU en het VK zullen dan handel voeren volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content