Grote winnaar BoerBurgerBeweging schudt Nederlandse politiek door elkaar

Caroline van der Plas op woensdagavond. © Getty Images

De nieuwe partij BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grote winnaar van de provinciale verkiezingen in Nederland en zal al meteen 15 zetels halen in de Eerste Kamer. Dat blijkt woensdagavond uit de exitpolls van Ipsos in opdracht van de openbare omroep NOS.

BBB wordt bijna vanuit het niets de grootste partij met 19 procent van de stemmen, wat dus goed zou zijn voor 15 van de in totaal 75 zetels in de Nederlandse Eerste Kamer (Senaat). In de eerste uitslagen valt de spectaculaire doorbraak van BBB op sommige plaatsen op: in de gemeente Emmen, met ruim 107.000 inwoners de grootste stad van de provincie Drenthe, haalt de partij 35 procent van de stemmen. Volgens BBB-leider Caroline van der Plas hebben veel kiezers zich niet gezien of gehoord gevoeld, en werden ze niet serieus genomen door de regering. BBB verzet zich onder meer tegen het stikstofbeleid van het kabinet-Rutte.

GroenLinks (8 zetels) en de sociaaldemocratische partij PVDA (7) die eerder hadden afgesproken samen een fractie te vormen, worden met vereende krachten wellicht nog net even groot als BBB in de Eerste Kamer. Alle regeringspartijen gaan volgens de exitpolls achteruit. De liberale partij VVD van premier Mark Rutte zakt van 12 naar 10 zetels. Ook de christendemocratische CDA (van 9 naar 5 zetels ), het links-liberale D66 (van 7 naar 6) en ChristenUnie (van 4 naar 3) verliezen.

Premier Rutte feliciteerde Caroline van der Plas met de overwinning. Hij meent dat zijn regering toch stabiel kan blijven de komende jaren. ‘Ik verwacht niet onmiddellijk dat er een probleem zal ontstaan’, zei Rutte bij de NOS. Hij wees erop dat hij al eerder kon voort besturen met een minderheid in de Eerste Kamer. ‘Het kabinet bestaat uit verantwoordelijke mensen.’

De grootste achteruitgang is er voor Forum voor Democratie. De oppositiepartij van Thierry Baudet was vier jaar geleden nog de grote winnaar van de provinciale verkiezingen, maar zal in de Eerste Kamer terugvallen van 12 zetels naar 2.

Partner Content