België stuurt aan op deal met Nederland over Kris Peeters

Kris Peeters, viceoorzitter van de Europese Investeringsbank © Getty
Kamiel Vermeylen

België heeft Nederland gevraagd om Kris Peeters (CD&V) langer te laten aanblijven als vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank. Dat verneemt Knack.

De Europese Investeringsbank (EIB) is in trek. Volgens Le Soir zou Europees Raadsvoorzitter Charles Michel mikken op een topfunctie bij de Europese instelling in Luxemburg-Stad. En ook voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zou langer willen aanblijven als vicevoorzitter van de EIB.

België en Nederland leveren om de drie jaar afwisselend een van de acht EIB-vicevoorzitters. Peeters trad begin 2021 aan nadat de Belgische stoel door de aanslepende regeringsonderhandelingen maandenlang leeg was gebleven, tot grote ergernis van Den Haag. Het mandaat van Peeters loopt normaal gesproken in januari 2024 af, maar de 60-jarige christendemocraat zou dus graag nog even voortdoen.

Als de Belgische regering dat wil en het mogelijk is, ben ik natuurlijk bereid om verder te doen.

Kris Peeters

Vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank

Daar heeft Peeters’ partij wel oren naar. Achter de schermen heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan Nederland gevraagd of zijn partijgenoot nog een halfjaar langer mag aanblijven. Tijdens het Belgische EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2024 zou een Belg als vicevoorzitter goed van pas komen, klinkt het.

‘Waardevol’

Het is aan de Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag om daar al dan niet mee in te stemmen. In ruil zou de Nederlandse opvolger van Peeters nadien ook een half jaar langer mogen aanblijven. Het kabinet-Kaag wil voorlopig geen commentaar geven op het Belgische verzoek, maar bevestigt wel dat het verzoek er is gekomen.

‘Als de Belgische regering dat wil en het mogelijk is, ben ik natuurlijk bereid om verder te doen’, vertelt Peeters aan Knack. ‘Het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie is ook voor de EIB een belangrijke gebeurtenis. Het zou waardevol zijn als een Belg dat mee in goede banen kan leiden.’

Bij andere regeringspartijen valt te horen dat Peeters ‘zijn job goed doet.’ De EIB verstrekt leningen waarmee de doelstellingen van de Europese Unie moeten worden gerealiseerd. De instelling moet onder meer een belangrijke rol spelen bij de Europese reactie op de subsidies die de Verenigde Staten sinds dit jaar uittrekken voor groene investeringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content