België en 5 EU-partners roepen op tot Europese fietsstrategie

Georges Gilkinet © Belga

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft gisteren/donderdag samen met collega-ministers uit Luxemburg, Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Ierland een Europese fietsverklaring ondertekend.

Daarin roepen ze de EU op om ‘een echt fietsbeleid te voeren’ en om van 2024 het Europees Jaar van de Fiets te maken.

Volgens Gilkinet is meer fietsen één van de oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd, zoals de klimaatverandering, de exploderende energieprijzen en gezondheidsproblemen door een zittende levensstijl. Daarom moet de Europese Unie inzetten op de fiets, zoals ze dat ook al doet voor het spoor, zegt Gilkinet. 

Samen met Luxemburg, Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Ierland ondertekende de Ecolo-vicepremier donderdag een ‘European Bicycle Declaration‘ tijdens een Europese raad van ministers in Luxemburg. Daarin staat onder meer dat de EU de fiets prioriteit moet geven in de klimaatstrategie, middelen moet uittrekken voor fietsbeleid en burgers meer bewust moet maken van de voordelen van fietsen. 

Daarnaast stellen de ondertekenaars voor om van 2024 het Europese ‘Jaar van de Fiets’ te maken, volgens Gilkinet ‘een belangrijk symbool om de fiets eindelijk te erkennen als een uniek en volwaardig transportmiddel’.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) laat weten dat ze de oproep van Gilkinet en co. volledig steunt. ‘Wat Vlaanderen betreft is het elk jaar het jaar van de fiets’, zegt ze ook.

Partner Content