Franse regering overleeft twee moties van wantrouwen, omstreden pensioenhervorming wordt aangenomen

Premier Elisabeth Borne in het parlement, 16 maart 2023. © Getty Images

Het Franse parlement heeft maandagavond de twee moties van wantrouwen tegen de regering verworpen. De omstreden pensioenhervorming, met een geleidelijke verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd tot 64 jaar, is daarmee aangenomen.

Een eerste motie van wantrouwen, en eigenlijk ook de belangrijkste, tegen de Franse regering van premier Élisabeth Borne, die ingediend was door de kleine LIOT-fractie, is maandag nipt verworpen in het parlement.

Omzeilen

Er werden 278 stemmen uitgebracht op de motie van LIOT (Vrijzinnigen, Onafhankelijken, van Overzee en Territoria). Voor een goedkeuring was het akkoord van 287 parlementsleden nodig.  Er werd nadien nog gestemd worden over een tweede motie, die ingediend werd door de extreemrechtse partij Rassemblement National. Ook die haalde de eindmeet niet.

De oppositiepartijen hadden de moties van wantrouwen ingediend, nadat de regering donderdag besliste om met behulp van grondwetsartikel 49.3 een stemming in het parlement over de omstreden pensioenhervorming te omzeilen. Daardoor werd een motie van wantrouwen en de val van de regering voor de parlementsleden de enige manier om te voorkomen dat de fel omstreden pensioenhervorming kon worden uitgevoerd.

Overleg

In een poging de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, gaat Frans president Emmanuel Macron dinsdag breed consulteren. ’s Ochtends overlegt hij met premier Borne, de voornaamste ministers betrokken bij de pensioenplannen, en de voorzitters van de meerderheidspartijen. Daarna komen de voorzitters van de Assemblée en van de Senaat langs. ’s Avonds ziet Macron de volksvertegenwoordigers en senatoren van de meerderheid.

Borne op haar beurt gaat ‘rechtstreeks’ de Grondwettelijke Raad vatten om de tekst van de omstreden pensioenhervorming ‘onverwijld’ onder de loep te nemen. Borne wil dat ‘alle punten die werden opgeworpen tijdens de debatten kunnen worden onderzocht’, luidt het. Sommige parlementsleden hadden eerder twijfels geuit bij de grondwettelijkheid van bepaalde maatregelen uit de pensioenhervorming.

Protest

Na de stemming staat de sfeer in heel wat Franse steden gespannen. Dat was onder meer te zien op BFMTV. In de hoofdstad Parijs werden al zeker 70 mensen opgepakt. Volgens BFMTV zijn de manifestanten ‘eerder jong’.

Behalve in Parijs zijn mensen de straat opgegaan in onder meer Bordeaux, Rijsel, Rennes, Toulouse, Straatsburg, Nantes en Lyon. Sommige betogers wierpen blokkades op, stichtten brandjes en veroorzaakten vernielingen. Er werden leuzes gescandeerd tegen Macron.

Aanstaande donderdag staat er een nieuwe algemene stakingsdag gepland en worden er in heel wat Franse steden demonstraties verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content