Baltische staten willen stroomnet volledig loskoppelen van Rusland

Nieuwe hoogspanningslijnen nabij Riga, Letland, bedoeld om minder gekoppeld te zijn met Rusland, in 2020. © Getty Images

Estland, Letland en Litouwen willen hun stroomnet dat nu nog gekoppeld is aan dat van Rusland, vanaf februari 2025 synchroniseren met de rest van continentaal Europa.

Dat zijn de netbeheerders van de drie Baltische staten overeengekomen. De overeenkomst moet de volgende dagen nog goedgekeurd worden door de regeringsleiders van de drie landen die ook deel uitmaken van de EU en de NAVO.

Estland, Letland en Litouwen stopten na de Russische inval in Oekraïne al met de import van Russische stroom. Maar hun stroomnet is nog altijd gesynchroniseerd met dat van Rusland en Wit-Rusland, een overblijfsel uit de Sovjettijd. Dat betekent dat men voor de stabiliteit van het net nog altijd afhangt van Moskou.

De Baltische landen beschouwen dit nu echter als een veiligheidsrisico. ‘Voor het eerst hebben de operatoren van de drie landen gezamenlijk duidelijke toezeggingen gedaan, om de synchronisatie op een vastgelegd tijdstip door te voeren’, verklaarde de topman van de Litouwse netbeheerder Rokas Masiulis. Er zijn specifieke maatregelen en deadlines afgesproken.

Partner Content