Athene trekt 100 miljoen euro uit om hek te verlengen aan grens met Turkije

VLuchtelingenkamp aan de Grieks-Macedonische grens. © AFP

Griekenland gaat het bestaande hek aan de grens met Turkije verlengen met 35 kilometer. Dat zegt de Griekse minister van Burgerbescherming Takis Theodorikakos zondag aan nieuwszender Skai.

De kostprijs wordt op ongeveer 100 miljoen euro geschat, een bedrag dat uit de Griekse begroting komt. De EU heeft de financieringsaanvraag van Athene voor de bouw van een langer hek tot dusver niet goedgekeurd. Het nieuwe hek moet in een tiental maanden klaar zijn, zei Theodorikakos.

Athene bouwde de voorbije jaren een hek van 37,5 kilometer lang en 5 meter hoog aan ondiepe passages van grensrivier Evros. Dat moet migranten tegenhouden om vanuit Turkije illegaal naar Griekenland te reizen. 

De Griekse grenswacht hield de voorbije jaren volgens officiële cijfers ongeveer 256.000 migranten tegen om de grensrivier over te steken. Bovendien zijn er 1.300 mensensmokkelaars opgepakt. Mensenrechtenorganisaties beschuldigden Athene ervan dat ze mensen die een betere toekomst in Europa willen opbouwen illegaal terug naar Turkije sturen, de zogenoemde pushbacks. Met haar stilzwijgen laat de EU dat toe, klinkt het ook.

Partner Content