Aanslag Lyon: veiligheidszone is opgeheven, DNA geïsoleerd

Gerard Collomb voor de bakkerij Brioche Dorée in centrum-Lyon. © Belga Image

De veiligheidszone die vrijdag is ingesteld na de aanslag in Lyon is zaterdagmorgen weer opgeheven, melden Franse media. Er liggen nog drie mensen in het ziekenhuis. De aanslag is nog niet opgeëist, er is intussen wel DNA geïsoleerd.

Volgens de regionale krant Le Dauphiné Libéré zijn de handszaken weer open, ook de bakkerij La Brioche Dorée waarvoor de explosie zich heeft voorgedaan.

Op France Info zei voorzitter David Kimelfeld van Groot-Lyon in verband met het opheffen van de veiligheidszone dat het belangrijk is dat de stad zijn ‘normaal leven kan hernemen’. Hij voegde eraan toe dat de forensische en de technische recherche heel de nacht door hebben gewerkt.

De vermoedelijke dader van de aanslag is nog steeds voortvluchtig.

Burgemeester Gérard Collomb is zaterdag terug in Lyon, na een reis naar Japan. Hij zei ‘diepe emotie’ en ‘verbazing’ te voelen. ‘Men verwacht er zich niet aan dat er zoiets zou zijn zoals een aanslag die zou plaatsvinden in het centrum van Lyon’, een ‘eerder rustige stad’.

De burgervader sprak ook zijn ‘diep medeleven’ uit voor de slachtoffers, ‘in het bijzonder voor het klein meisje’ dat is geraakt.

De vroegere minister van Binnenlandse Zaken zei na een bezoek aan het hospitaal tegenover nieuwszender BFMTV dat nog drie mensen in het ziekenhuis vertoeven. Twee van hen liepen lichte verwondingen op, één van hen is zwaarder geraakt. Ook meende hij dat het allemaal ‘erger had kunnen zijn’.

Niet opgeëist

Er heeft tot op zaterdagmiddag (nog) niemand de explosie in de oostelijke Franse stad Lyon opgeëist. Dat heeft de Parijse procureur Rémy Heitz op een persconferentie gezegd.

Het parket voert onderzoek naar poging tot moord in samenhang met een terroristische achtergrond. Volgens de magistraat onderzoeken de speurders ’tientallen getuigenissen’ en worden er binnen afzienbare tijd nieuwe foto’s verspreid. Heitz beklemtoonde dat ‘alle middelen momenteel worden ingezet om de dader te identificeren en snel te vatten’.

Volgens nieuwszender BFMTV is intussen wel DNA geïsoleerd en een zeer geringe hoeveelheid TATP, een zeer krachtig explosief, gevonden. De zender wijst erop dat het isoleren van DNA niet betekent dat de dader is geïdentificeerd maar gewoon dat hij een spoor heeft achtergelaten. TATP, gevonden op de ontplofte zak, is gebruikt bij de jihadistische aanslagen van Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016.

De procureur verduidelijkte nog dat negentig speurders, alsmede dertig forensische en technische onderzoekers, op de zaak zitten. Zij krijgen steun van een twintigtal speurders van lokale brigades. Nog volgens de magistraat zijn dertien mensen gewond geraakt, onder wie een kind van tien jaar. Elf mensen belandden in het ziekenhuis, enkelen van hen dienen een heelkundige ingreep te ondergaaan. Heitz bevestigde ook dat er vijzen en bouten zijn gevonden, alsmede batterijen en ander materiaal om de explosieve lading vanop afstand te ontsteken.

De prefect van de Rhône en de regio Auvergne-Rhône-Alpes, Pascal Mailhos, heeft de veiligheidsmaatregelen aangeschroefd in Lyon. Voor zaterdag zijn meerdere betogingen gepland die duizenden mensen op straat kunnen brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content