90-jarige Britse als eerste persoon ingeënt met Pfizer/BioNTech-vaccin

Margaret Keenan © Belga Image

Het Verenigd Koninkrijk is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Een vrouw van 90 jaar uit Noord-Ierland, Margaret Keenan, werd als eerste ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Voor zover bekend is Margaret Keenan de eerste persoon ter wereld die het vaccin, dat geproduceerd is in België, toegediend kreeg buiten een onderzoeksomgeving.

‘Voorrecht’

Dat gebeurde in het University Hospital van Coventry. Keenan verklaarde dat ze zich ‘zo bevoorrecht’ voelt.

‘Het is het beste vroege verjaardagsgeschenk dat ik kon wensen, want het betekent dat ik eindelijk kan uitkijken naar tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden in het nieuwe jaar, nadat ik het grootste deel van dit jaar alleen was’, zo citeert BBC haar. ‘Mijn advies aan iedereen die het vaccin aangeboden krijgt is het ook te nemen – als ik dat op mijn 90 kan, dan jij ook.’

Lees verder onder de foto

Margaret Keenan
Margaret Keenan© Belga Image

Op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk zijn centra opgericht waar 80-plussers en zorgpersoneel gevaccineerd kunnen worden.

De Britse premier Boris Johnson noemt de start van de vaccinatiecampagne een ‘enorm verschil’, maar waarschuwde dat die weken, maanden zal duren, en dat de Britten hun inspanningen voorlopig niet mogen opgeven. ‘We hebben het virus nog niet overwonnen’, zei Johnson bij een ziekenhuisbezoek.

Ook Londen verplicht, net als België, de bevolking niet om zich in te enten.

-70 graden Celsius

Het coronavaccin van Pfizer/BioNtech kwam vorige week aan in het Verenigd Koninkrijk. Het moet op -70 graden Celsius worden opgeslagen alvorens te worden toegediend.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land wereldwijd dat begonnen is met het toedienen van het Pfizervaccin, nadat de regulatoren het vorige week goedkeurden. Intussen zouden zowat 800.000 doses van het vaccin aangekomen zijn in het land. De Britten hebben 40 miljoen dosissen besteld, goed om 20 miljoen mensen in te enten. Die worden geleverd vanuit de Pfizer-fabriek in Puurs.

Rusland en China begonnen eerder al hun bevolking in te enten met de vaccins die in eigen land ontwikkeld werden.

Volg al onze updates over de coronacrisis in deze liveblog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content