Eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger plant nieuwe regelgeving waarbij oliemaatschappijen meer aansprakelijk worden voor schade en aan meer verplichtingen moeten voldoen.

Om te vermijden dat een ongeval zoals in de Golf van Mexico ooit in Europa voorvalt, zal Oettinger in juli een pakket maatregelen voorstellen. Dit pakket moet dan wel nog het fiat krijgen van de lidstaten en het Europees Parlement.

Uitgebreidere aansprakelijkheid

Oettinger mikt op strengere veiligheidsregels en vergunningsprocedures. Daarnaast zouden de oliebedrijven meer aansprakelijk worden. Onder de huidige regelgeving moeten ze schadevergoedingen betalen wanneer het ongeval minder dan 12 mijl voor de kustlijn plaatsvindt. Oettinger wil die zone uitbreiden tot 200 mijl, zodat alle boorplatformen in Europa onder de regelgeving vallen. In de Europese wateren zijn er zo'n 900 offshore-boorplatformen.

Bij een ramp moet het verantwoordelijke bedrijf dan betalen voor om de schade aan water, fauna en flora te bestrijden. Ook wil de Commissie dat operatoren van boorplatformen over voldoende kapitaal beschikken, en dat ze materiaal gebruiken dat aan de hoogste veiligheidsnormen beantwoordt. Elk incident op een boorplatform zou in een Europese database moeten opgenomen worden.

Geen Europees verbod

Een Europees verbod op nieuwe boringen bevat het voorstel niet, dat wordt aan de lidstaten overgelaten: Groot-Brittannië was tegen dergelijk plan. Sinds de ramp in de Golf van Mexico heeft geen enkele lidstaat nog een project vergund. (Belga/INM)

Eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger plant nieuwe regelgeving waarbij oliemaatschappijen meer aansprakelijk worden voor schade en aan meer verplichtingen moeten voldoen. Om te vermijden dat een ongeval zoals in de Golf van Mexico ooit in Europa voorvalt, zal Oettinger in juli een pakket maatregelen voorstellen. Dit pakket moet dan wel nog het fiat krijgen van de lidstaten en het Europees Parlement. Uitgebreidere aansprakelijkheid Oettinger mikt op strengere veiligheidsregels en vergunningsprocedures. Daarnaast zouden de oliebedrijven meer aansprakelijk worden. Onder de huidige regelgeving moeten ze schadevergoedingen betalen wanneer het ongeval minder dan 12 mijl voor de kustlijn plaatsvindt. Oettinger wil die zone uitbreiden tot 200 mijl, zodat alle boorplatformen in Europa onder de regelgeving vallen. In de Europese wateren zijn er zo'n 900 offshore-boorplatformen. Bij een ramp moet het verantwoordelijke bedrijf dan betalen voor om de schade aan water, fauna en flora te bestrijden. Ook wil de Commissie dat operatoren van boorplatformen over voldoende kapitaal beschikken, en dat ze materiaal gebruiken dat aan de hoogste veiligheidsnormen beantwoordt. Elk incident op een boorplatform zou in een Europese database moeten opgenomen worden. Geen Europees verbod Een Europees verbod op nieuwe boringen bevat het voorstel niet, dat wordt aan de lidstaten overgelaten: Groot-Brittannië was tegen dergelijk plan. Sinds de ramp in de Golf van Mexico heeft geen enkele lidstaat nog een project vergund. (Belga/INM)