Europees Commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos stelde dinsdag tijdens een bijzondere landbouwraad in Luxemburg voor 150 miljoen euro uit te trekken voor de getroffen landbouwers. De Europese Landbouwministers deden dat echter als onvoldoende af, waarop Ciolos beloofde met een beter voorstel op de proppen te zullen komen.

Het nieuwe voorstel houdt in dat de enveloppe wordt opgetrokken tot 210 miljoen euro. Bedoeling is dat de landbouwers tot 50% zouden worden vergoed voor de producten die ze tussen 26 mei en 30 juni niet konden verkopen. Daarbij worden de gemiddelde marktprijzen tussen juni 2007 en juni 2010 als referentie genomen. De bedragen worden uitgekeerd, ook al zijn de betrokkenen geen lid van een producentenorganisatie.

Wie dat wel is, kan een beroep doen op nog andere steunmechanismen, waardoor de schadevergoeding kan oplopen tot 70%. Daardoor kan het bedrag in sommige lidstaten hoger liggen, verduidelijkte de Europese Commissaris.

De Europese Commissie neemt zich voor eind juni, wanneer de aanvragen binnen moeten zijn, de situatie te evalueren. Ze sluit niet uit dat er dan, indien dat nodig is, nog extra middelen worden

uitgetrokken, voegde Dacian Ciolos eraan toe.

De groenten waar het om gaat zijn komkommers, tomaten, sla, courgetten en paprika's. (Belga)

Europees Commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos stelde dinsdag tijdens een bijzondere landbouwraad in Luxemburg voor 150 miljoen euro uit te trekken voor de getroffen landbouwers. De Europese Landbouwministers deden dat echter als onvoldoende af, waarop Ciolos beloofde met een beter voorstel op de proppen te zullen komen. Het nieuwe voorstel houdt in dat de enveloppe wordt opgetrokken tot 210 miljoen euro. Bedoeling is dat de landbouwers tot 50% zouden worden vergoed voor de producten die ze tussen 26 mei en 30 juni niet konden verkopen. Daarbij worden de gemiddelde marktprijzen tussen juni 2007 en juni 2010 als referentie genomen. De bedragen worden uitgekeerd, ook al zijn de betrokkenen geen lid van een producentenorganisatie. Wie dat wel is, kan een beroep doen op nog andere steunmechanismen, waardoor de schadevergoeding kan oplopen tot 70%. Daardoor kan het bedrag in sommige lidstaten hoger liggen, verduidelijkte de Europese Commissaris. De Europese Commissie neemt zich voor eind juni, wanneer de aanvragen binnen moeten zijn, de situatie te evalueren. Ze sluit niet uit dat er dan, indien dat nodig is, nog extra middelen worden uitgetrokken, voegde Dacian Ciolos eraan toe. De groenten waar het om gaat zijn komkommers, tomaten, sla, courgetten en paprika's. (Belga)