Griekenland en de landen langs de Balkanroute moeten snel handelen om een ramp te vermijden, zo verklaarde een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR). In Griekenland bevinden zich momenteel zo'n 24.000 mensen die nood hebben aan onderdak, 8.500 van hen zitten geblokkeerd in Eidomeni, aan de grens met Macedonië.

Europa staat aan de rand van een humanitaire crisis die het grotendeels zelf veroorzaakt heeft, waarschuwt UNHCR. In het reeds armlastige Griekenland komen er steeds meer mensen bij, de Europese lidstaten werken niet samen om de maatregelen uit te voeren die ze al hebben goedgekeurd en steeds meer landen leggen nieuwe grensbeperkingen op, luidt de kritiek. Dat laatste is vooral in de Balkanlanden het geval.

Geweld

Volgens de VN kwamen in januari en februari 131.724 mensen via de Middellandse Zee in Europa aan, 122.637 van hen arriveerden in Griekenland. Daarmee gebruikten dit jaar al meer mensen de Middellandse Zeeroute dan in heel de eerste helft van 2015 samen.

Tijdens de eerste twee maanden van 2016 stierven 410 mensen tijdens de gevaarlijke overtocht. Dinsdag nog kwam het bericht binnen dat de Griekse kustwacht en de bemanningen van de patrouilleboten van het Europese grensagentschap Frontex in 48 uur tijd 1.272 migranten uit het water van de Egeïsche Zee gered hebben.

In Griekenland is met name de situatie in Eidomeni zeer precair. Daar kwam het maandag tot schermutselingen met de Macedonische politie, die de grens niet wilde openen voor de duizenden vluchtelingen die er op Grieks grondgebied vastzitten. In de nacht van zondag op maandag brachten ongeveer 1.500 mensen de nacht in openlucht door. "Deze overbevolking leidt tot tekorten aan voedsel, onderdak, water en sanitaire voorzieningen", zegt UNHCR. "De spanningen lopen er op, wat leidt tot geweld en in de kaart speelt van mensensmokkelaars." (Belga/TE)

Griekenland en de landen langs de Balkanroute moeten snel handelen om een ramp te vermijden, zo verklaarde een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR). In Griekenland bevinden zich momenteel zo'n 24.000 mensen die nood hebben aan onderdak, 8.500 van hen zitten geblokkeerd in Eidomeni, aan de grens met Macedonië.Europa staat aan de rand van een humanitaire crisis die het grotendeels zelf veroorzaakt heeft, waarschuwt UNHCR. In het reeds armlastige Griekenland komen er steeds meer mensen bij, de Europese lidstaten werken niet samen om de maatregelen uit te voeren die ze al hebben goedgekeurd en steeds meer landen leggen nieuwe grensbeperkingen op, luidt de kritiek. Dat laatste is vooral in de Balkanlanden het geval. Volgens de VN kwamen in januari en februari 131.724 mensen via de Middellandse Zee in Europa aan, 122.637 van hen arriveerden in Griekenland. Daarmee gebruikten dit jaar al meer mensen de Middellandse Zeeroute dan in heel de eerste helft van 2015 samen. Tijdens de eerste twee maanden van 2016 stierven 410 mensen tijdens de gevaarlijke overtocht. Dinsdag nog kwam het bericht binnen dat de Griekse kustwacht en de bemanningen van de patrouilleboten van het Europese grensagentschap Frontex in 48 uur tijd 1.272 migranten uit het water van de Egeïsche Zee gered hebben. In Griekenland is met name de situatie in Eidomeni zeer precair. Daar kwam het maandag tot schermutselingen met de Macedonische politie, die de grens niet wilde openen voor de duizenden vluchtelingen die er op Grieks grondgebied vastzitten. In de nacht van zondag op maandag brachten ongeveer 1.500 mensen de nacht in openlucht door. "Deze overbevolking leidt tot tekorten aan voedsel, onderdak, water en sanitaire voorzieningen", zegt UNHCR. "De spanningen lopen er op, wat leidt tot geweld en in de kaart speelt van mensensmokkelaars." (Belga/TE)