Drie weken na het Europees Parlement hebben ook de lidstaten ingestemd met het voorstel van eurocommissaris Marianne Thyssen om dit jaar versneld één miljard euro vrij te maken voor de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Daardoor krijgen Brussel, Henegouwen en Luik dit jaar bijna 13 miljoen euro om projecten van de grond te krijgen die jongeren aan een baan moeten helpen.

Miljoenen voor België

Op een bijeenkomst in Brussel gaven de ministers bevoegd voor Europese Zaken groen licht voor een aanzienlijke verhoging van de Europese prefinanciering voor deze projecten. Daardoor krijgen de lidstaten dit jaar geen 67 miljoen euro, maar bijna één miljard euro ter beschikking.

De enveloppe voor België wordt opgetrokken van minder dan een half miljoen naar 12,7 miljoen euro. Het geld komt uit het twee jaar geleden gelanceerde jeugdwerkgelegenheidsinitiatief. Dat bevat in totaal 3,2 miljard euro voor financiële steun aan regio's waar meer dan 25 procent van de jongeren zonder werk zit. Maar het geld raakte tot dusver amper uitgekeerd omdat het vele overheden ontbreekt aan geld om de kosten van projecten voor te schieten.

Momenteel zijn er ongeveer zeven miljoen jonge Europeanen die geen job hebben en geen opleiding of onderwijs volgen. (Belga/WB)

Drie weken na het Europees Parlement hebben ook de lidstaten ingestemd met het voorstel van eurocommissaris Marianne Thyssen om dit jaar versneld één miljard euro vrij te maken voor de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Daardoor krijgen Brussel, Henegouwen en Luik dit jaar bijna 13 miljoen euro om projecten van de grond te krijgen die jongeren aan een baan moeten helpen. Op een bijeenkomst in Brussel gaven de ministers bevoegd voor Europese Zaken groen licht voor een aanzienlijke verhoging van de Europese prefinanciering voor deze projecten. Daardoor krijgen de lidstaten dit jaar geen 67 miljoen euro, maar bijna één miljard euro ter beschikking. De enveloppe voor België wordt opgetrokken van minder dan een half miljoen naar 12,7 miljoen euro. Het geld komt uit het twee jaar geleden gelanceerde jeugdwerkgelegenheidsinitiatief. Dat bevat in totaal 3,2 miljard euro voor financiële steun aan regio's waar meer dan 25 procent van de jongeren zonder werk zit. Maar het geld raakte tot dusver amper uitgekeerd omdat het vele overheden ontbreekt aan geld om de kosten van projecten voor te schieten. Momenteel zijn er ongeveer zeven miljoen jonge Europeanen die geen job hebben en geen opleiding of onderwijs volgen. (Belga/WB)