Twee Duitse politici waarschuwen hun landgenoten voor te veel Duitse zelfgenoegzaamheid. De voormalige minister-president van de Duitse deelstaat Hessen zegt dat Europa terugkeert naar 1945 als de euro verdwijnt. De voormalige Duitse bondskanselier leest zijn collega's de les: "Stop met de Grieken te demoniseren."

"Als de euro verdwijnt, keert de Europese samenhorigheid terug naar het nulpunt. Dat nulpunt is niet 1990, maar 1945." Die waarschuwing uit Roland Koch in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel was tot 2010 de minister-president van de Duitse deelstaat Hessen. Hij is ook de ceo van het Duitse bouwconcern Bilfinger Berger.

Een mislukking of een vertrek van Griekenland uit de eurozone is volgens Koch uit den boze. "Europa moet zich als één blok handhaven in een geglobaliseerde wereld."

Koch: 'Duitsland mee verantwoordelijk'

Koch vindt ook dat Duitsland de hand in eigen boezem moet steken. "Natuurlijk heeft Duitsland ervoor gezorgd dat andere landen schulden maken. Want wij hebben als eerste de begrotingsnorm overtreden."

Die norm stelt dat het begrotingstekort van een EU-land niet groter mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Maar Duitsland hield zich daar niet aan in 2003. "Het werd niet bestraft en daardoor ontstond de indruk dat staatsleningen altijd veilig waren."

Schröder: 'Grieken verdienen dit niet'

Ook volgens de voormalige sociaaldemocratische bondskanselier Gerhard Schröder moet Duitsland meer aan zelfreflexie doen. Hij hekelt vooral Duitse politici die de Grieken demoniseren om er politiek wel bij te varen.

"Dit is totaal onaanvaardbaar. Ik hoop dat Merkel dat duidelijk zal maken", zei hij aan de Duitse openbare omroep ARD. "Zulk gedrag brengt Europa's toekomst in gevaar en bovendien verdienen de Grieken dit gewoon niet." (JC)

Twee Duitse politici waarschuwen hun landgenoten voor te veel Duitse zelfgenoegzaamheid. De voormalige minister-president van de Duitse deelstaat Hessen zegt dat Europa terugkeert naar 1945 als de euro verdwijnt. De voormalige Duitse bondskanselier leest zijn collega's de les: "Stop met de Grieken te demoniseren." "Als de euro verdwijnt, keert de Europese samenhorigheid terug naar het nulpunt. Dat nulpunt is niet 1990, maar 1945." Die waarschuwing uit Roland Koch in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel was tot 2010 de minister-president van de Duitse deelstaat Hessen. Hij is ook de ceo van het Duitse bouwconcern Bilfinger Berger. Een mislukking of een vertrek van Griekenland uit de eurozone is volgens Koch uit den boze. "Europa moet zich als één blok handhaven in een geglobaliseerde wereld." Koch: 'Duitsland mee verantwoordelijk' Koch vindt ook dat Duitsland de hand in eigen boezem moet steken. "Natuurlijk heeft Duitsland ervoor gezorgd dat andere landen schulden maken. Want wij hebben als eerste de begrotingsnorm overtreden." Die norm stelt dat het begrotingstekort van een EU-land niet groter mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Maar Duitsland hield zich daar niet aan in 2003. "Het werd niet bestraft en daardoor ontstond de indruk dat staatsleningen altijd veilig waren." Schröder: 'Grieken verdienen dit niet' Ook volgens de voormalige sociaaldemocratische bondskanselier Gerhard Schröder moet Duitsland meer aan zelfreflexie doen. Hij hekelt vooral Duitse politici die de Grieken demoniseren om er politiek wel bij te varen. "Dit is totaal onaanvaardbaar. Ik hoop dat Merkel dat duidelijk zal maken", zei hij aan de Duitse openbare omroep ARD. "Zulk gedrag brengt Europa's toekomst in gevaar en bovendien verdienen de Grieken dit gewoon niet." (JC)