Het gaat vooral om Zuid-Europese lidstaten zoals Italië en Malta. De landen krijgen miljoenen euro's extra omdat zij door de onrust in Noord-Afrika kampen met veel illegale immigranten. Italië krijgt volgend jaar 52 miljoen euro, 20 miljoen meer dan dit jaar.

Malta ontvangt 15 miljoen euro, dat is vijf keer zoveel als het eiland dit jaar heeft ontvangen. Ook voor Cyprus, Spanje, Griekenland en Frankrijk wordt extra geld vrijgemaakt. Nederland zal ook meer geld krijgen voor grensbewaking. De Nederlandse bijdrage stijgt met ruim 1,5 miljoen naar 7,4 miljoen.

VolksopstandenVanwege de volksopstanden in onder meer Tunesië en Libië vlucht een groot aantal Tunesiërs en Libiërs naar Europa. Zij komen met boten aan op het Italiaanse eilandje Lampedusa en Malta.

Italië heeft de Unie herhaaldelijk om extra geld gevraagd om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Het Zuid-Europese land heeft vervolgens tienduizenden Tunesiërs een visum gegeven waarmee zij vrij kunnen reizen door de Schengenlanden.

Shari Deira / Elsevier

Het gaat vooral om Zuid-Europese lidstaten zoals Italië en Malta. De landen krijgen miljoenen euro's extra omdat zij door de onrust in Noord-Afrika kampen met veel illegale immigranten. Italië krijgt volgend jaar 52 miljoen euro, 20 miljoen meer dan dit jaar. Malta ontvangt 15 miljoen euro, dat is vijf keer zoveel als het eiland dit jaar heeft ontvangen. Ook voor Cyprus, Spanje, Griekenland en Frankrijk wordt extra geld vrijgemaakt. Nederland zal ook meer geld krijgen voor grensbewaking. De Nederlandse bijdrage stijgt met ruim 1,5 miljoen naar 7,4 miljoen. VolksopstandenVanwege de volksopstanden in onder meer Tunesië en Libië vlucht een groot aantal Tunesiërs en Libiërs naar Europa. Zij komen met boten aan op het Italiaanse eilandje Lampedusa en Malta. Italië heeft de Unie herhaaldelijk om extra geld gevraagd om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Het Zuid-Europese land heeft vervolgens tienduizenden Tunesiërs een visum gegeven waarmee zij vrij kunnen reizen door de Schengenlanden. Shari Deira / Elsevier