Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Catherine Ashton verklaard naar aanleiding van de eedaflegging van president Joseph Kabila.

In een mededeling spreekt Ashton haar bezorgdheid uit over de "ernstige tekortkomingen en het gebrek aan transparantie" bij de inzameling en de publicatie van de resultaten van de presidentsverkiezingen.

De hoge vertegenwoordigster van de Europese Unie wil dat er onverwijld lessen worden getrokken en dat de verwerking van de stemmen bij de komende parlementsverkiezingen op een transparante en geloofwaardige wijze geschiedt.

Uitdagende Kabila

Bij zijn inaugurale rede sprak Kabila forse taal. Hij zei dat de Congolezen de keuze hadden gehad tussen enerzijds "valse beloftes", geuit in "opruiende taal" en anderzijds "rust en vrede" en de verdere ontwikkeling van Congo. Die sterke taal verontrust waarnemers, die vrezen voor spanningen. (Belga/SD)

Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Catherine Ashton verklaard naar aanleiding van de eedaflegging van president Joseph Kabila.In een mededeling spreekt Ashton haar bezorgdheid uit over de "ernstige tekortkomingen en het gebrek aan transparantie" bij de inzameling en de publicatie van de resultaten van de presidentsverkiezingen. De hoge vertegenwoordigster van de Europese Unie wil dat er onverwijld lessen worden getrokken en dat de verwerking van de stemmen bij de komende parlementsverkiezingen op een transparante en geloofwaardige wijze geschiedt.Uitdagende KabilaBij zijn inaugurale rede sprak Kabila forse taal. Hij zei dat de Congolezen de keuze hadden gehad tussen enerzijds "valse beloftes", geuit in "opruiende taal" en anderzijds "rust en vrede" en de verdere ontwikkeling van Congo. Die sterke taal verontrust waarnemers, die vrezen voor spanningen. (Belga/SD)