Montasser AlDe'emeh

‘Europa heeft duidelijk niets geleerd van de bloedige aanslagen van de voorbije jaren’

Montasser AlDe'emeh Terrorisme-onderzoeker aan de UGent en de KU Leuven

Jihadkenner Montasser AlDe’emeh kruipt in zijn pen na de dodelijke aanslag in Straatsburg vorige week: ‘Het is wachten op de volgende aanslag, ook in ons land.’

Vorige week verliet prediker Jean-Louis Denis de gevangenis. Hij werd veroordeeld voor het verspreiden van jihadistische propaganda en moest vijf jaar zitten. ‘We gaan hem grondig opvolgen, want hij is nog meer geradicaliseerd dan op het moment dat hij in detentie gegaan is’, zei Nadia Sminate, de burgemeester van Londerzeel, waar Denis nu officieel inwoner is. Niet bijster geruststellend. Zeker niet als we weten dat voor het einde van dit jaar nog vier veroordeelde jihadisten naar huis zullen mogen die momenteel op deradicaliseringsvleugels verblijven in de gevangenissen van Hasselt en Ittre.

Europa heeft duidelijk niets geleerd van de bloedige aanslagen van de voorbije jaren.

Een paar dagen na de vrijlating van Denis vielen er verschillende doden en gewonden bij een schietpartij op een kerstmarkt in Straatsburg. Een Frans-Algerijnse terrorist die in de gevangenis zou zijn geradicaliseerd werd sinds 2016 aangemerkt met een zogenaamde ‘fiche S’, een indicator die in Frankrijk gebruikt wordt om mensen die een ernstige bedreiging vormen voor de nationale veiligheid aan te duiden. Ondertussen heeft Islamitische Staat (IS) de terreuraanslag opgeëist. Het ging om een IS-soldaat die de operatie uitvoerde na een oproep om burgers te viseren in landen die IS bestrijden in Syrië en Irak. Zo klonk het op haar propagandakanaal Amaq.

De afgelopen weken werden er honderden bombardementen uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten op IS-stellingen in Syrië. De terrorist van Straatsburg zal hoogstwaarschijnlijk op de hoogte zijn geweest van die ontwikkelingen. Hij zal geweten hebben dat de strijd nog niet helemaal gestreden is, dat er al maanden stevig wordt gevochten tussen zijn IS en de door de Verenigde Staten gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten in en rond de Syrische stad Hajin en dat duizenden IS-strijders nog actief zijn langs de oostelijke oever van de Eufraat bij de grens met Irak.

De terreuraanslag in Straatsburg toont duidelijk aan dat het geloof in het IS-project nog steeds aanwezig is bij honderden IS-sympathisanten in Europa, dat de hoop in hun harten niet is verdwenen en hun haat niet is weggeëbd. Wat de aanslag ook heeft aangetoond, is dat velen zich blijkbaar in slaap hebben laten wiegen, dat ze het over ‘de periode na IS’ hebben terwijl de terreurorganisatie de volgende aanslagen nog aan het beramen is.

In tegenstelling tot hen denkt IS wel op lange termijn. Ze zien de inkrimping van hun kalifaat als een tijdelijke fase, net als de periode tussen 2009 en 2011 toen ze naar de woestijn werden verdreven. Later keerden ze terug en riep hun spoorloze leider het IS-kalifaat uit. Ze gaan er nu van uit dat ze in de toekomst nog harder zullen kunnen toeslaan dan ooit tevoren. Hun sympathisanten weten dit en voelen zich aangetrokken tot hun langetermijnplannen, waar het verzwakken van westerse economieën door onder andere bloedige aanslagen op kerstmarkten een van de belangrijkste doelstellingen van is.

Het is geen geruststellende gedachte dat meer dan de helft van de teruggekeerde jihadi’s niet in de gevangenis zit.

Ondertussen bevestigde de vader van de doodgeschoten terrorist – die met een Che Guevara muts voor de camera getuigde – dat zijn zoon een aanhanger was van de ideeën van Islamitische Staat.

Het is geen geruststellende gedachte dat meer dan de helft van de teruggekeerde jihadi’s niet in de gevangenis zit. Europa heeft duidelijk niets geleerd van de bloedige aanslagen van de voorbije jaren. Het is wachten op de volgende aanslag, ook in ons land. Een schietpartij zal gevolgd worden door de melding dat de dader gekend was bij de veiligheidsdiensten en dat hij in de gevangenis zou zijn geradicaliseerd, en tot slot zal de gewoonlijke opeising door IS volgen.

De manier waarop Jean-Louis Denis de gevangenis verliet, belooft alvast niet veel goeds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content