Dat blijkt uit geheime documenten, die klokkenluider Edward Snowden heeft meegenomen en Der Spiegel deels kon inkijken.

Een document van de NSA van september 2010 beschrijft dit exact. De geheime dienst zou afluisterapparatuur geplaatst hebben in de diplomatieke afvaardiging van de EU in Washington en bij de Verenigde Naties in New York en het interne computernetwerk hebben geïnfiltreerd.

Doelwit
Daarmee konden de Amerikanen besprekingen afluisteren en documenten zoals mails op de computers lezen. In het NSA-document werden de Europeanen uitdrukkelijk als "doelwit" genoemd.

De EU-commissie wil van de Verenigde Staten onmiddellijk uitleg over de vermoedelijke bespieding van de EU-gebouwen. "We hebben dadelijk contact opgenomen met de Amerikaanse autoriteiten in Washington en Brussel en hen met de beschuldigingen geconfronteerd", deelde een woordvoerster van de EU-commissie mee. "Ze hebben ons toegezegd de informatie te onderzoeken en het resultaat mee te delen."

De voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz waarschuwt dat het afluisterschandaal mogelijk zware gevolgen kan hebben voor de relaties tussen Europa en de Verenigde Staten.

OOk in Brussel
Volgens Der Spiegel heeft de NSA circa vijf jaar geleden ook op de zetel van de EU in Brussel een afluisteractie gestart. Het spoor leidde de EU-veiligheidsdeskundigen naar het Navo-hoofdkwartier in Evere waar in een afgeschermde sector experten van de NSA zaten.

In het EU-Raadsgebouw heeft elke EU-lidstaat kantoren met telefoon- en internetaansluiting waar de ministers zich in kunnen terugtrekken. (Belga/TE)

Dat blijkt uit geheime documenten, die klokkenluider Edward Snowden heeft meegenomen en Der Spiegel deels kon inkijken. Een document van de NSA van september 2010 beschrijft dit exact. De geheime dienst zou afluisterapparatuur geplaatst hebben in de diplomatieke afvaardiging van de EU in Washington en bij de Verenigde Naties in New York en het interne computernetwerk hebben geïnfiltreerd. Doelwit Daarmee konden de Amerikanen besprekingen afluisteren en documenten zoals mails op de computers lezen. In het NSA-document werden de Europeanen uitdrukkelijk als "doelwit" genoemd. De EU-commissie wil van de Verenigde Staten onmiddellijk uitleg over de vermoedelijke bespieding van de EU-gebouwen. "We hebben dadelijk contact opgenomen met de Amerikaanse autoriteiten in Washington en Brussel en hen met de beschuldigingen geconfronteerd", deelde een woordvoerster van de EU-commissie mee. "Ze hebben ons toegezegd de informatie te onderzoeken en het resultaat mee te delen." De voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz waarschuwt dat het afluisterschandaal mogelijk zware gevolgen kan hebben voor de relaties tussen Europa en de Verenigde Staten. OOk in Brussel Volgens Der Spiegel heeft de NSA circa vijf jaar geleden ook op de zetel van de EU in Brussel een afluisteractie gestart. Het spoor leidde de EU-veiligheidsdeskundigen naar het Navo-hoofdkwartier in Evere waar in een afgeschermde sector experten van de NSA zaten. In het EU-Raadsgebouw heeft elke EU-lidstaat kantoren met telefoon- en internetaansluiting waar de ministers zich in kunnen terugtrekken. (Belga/TE)