Cyprus krijgt steun uit Europa. Spaarders met geld bij Cypriotische banken helpen de redding fincieren. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep sprak over 'een pakket met unieke maatregelen die gezien de complexiteit van het probleem nodig waren'.

Sinds 17.30 uur vrijdagmiddag vergaderden de ministers van Financiën van de 17 eurolanden over een hulppakket voor Cyprus. Uiteindelijk raakte zaterdagmorgen bekend dat er een politiek akkoord werd bereikt over een pakket van 10 miljard euro. Dat blijkt nodig, want het land dreigde te bezwijken onder problemen in zijn relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de problematische Griekse bankensector.

IMF

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal financiële steun
verlenen. IMF-president Christine Lagarde zei dat ze de hulp zal aanbevelen, maar hoe hoog de bijdrage wordt, is niet bekend.

Voorwaarden

Een voorwaarde voor de finaciële hulp is wel dat Cyprus zijn financiële sector fors inkrimpt. Op dit moment is de sector vijf keer groter dan de eigen economie, aldus Dijsselbloem. Daarnaast moet het eiland werk maken van het privatiseren van overheidsbedrijven en moet het land structurele hervormings- en bezuinigingsmaatregelen doorvoeren.

Spaargeld

Bovendien zullen spaarders met meer dan 100.000 euro op rekeningen bij Cypriotische banken een heffing van 9,9 procent moeten betalen. Voor spaarders met kleinere bedragen geldt een heffing van 6,75 procent. De Cypriotische autoriteiten hebben al maatregelen genomen om rekeningen te bevriezen. Spaarders kunnen wel vrij beschikken over hun geld na aftrek van de heffing.

Dijsselbloem had het over 'eerlijke verdeling van de lasten' en 'specifieke karakteristieken van het probleem' die dergelijke maatregelen rechtvaardigen. De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris verdedigde het akkoord. Volgens de minister was dit van alle alternatieven die op tafel lagen 'de minst slechtste'.

De invoering van de speciale heffingen levert circa 5,8 miljard euro op. Samen met de andere maatregelen kon de totale waarde van het steunpakket teruggebracht worden van circa 17 tot 10 miljard euro.

Stabiliteit in eurozone

De eurogroep is ervan overtuigd dat door de maatregelen de schuldpositie van Cyprus weer houdbaar wordt. "Financiële ondersteuning aan Cyprus is gerechtvaardigd voor de stabiliteit van het land en de hele eurozone", aldus Dijsselbloem. (Belga/BO)

Cyprus krijgt steun uit Europa. Spaarders met geld bij Cypriotische banken helpen de redding fincieren. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep sprak over 'een pakket met unieke maatregelen die gezien de complexiteit van het probleem nodig waren'.Sinds 17.30 uur vrijdagmiddag vergaderden de ministers van Financiën van de 17 eurolanden over een hulppakket voor Cyprus. Uiteindelijk raakte zaterdagmorgen bekend dat er een politiek akkoord werd bereikt over een pakket van 10 miljard euro. Dat blijkt nodig, want het land dreigde te bezwijken onder problemen in zijn relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de problematische Griekse bankensector. IMFOok het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal financiële steun verlenen. IMF-president Christine Lagarde zei dat ze de hulp zal aanbevelen, maar hoe hoog de bijdrage wordt, is niet bekend. VoorwaardenEen voorwaarde voor de finaciële hulp is wel dat Cyprus zijn financiële sector fors inkrimpt. Op dit moment is de sector vijf keer groter dan de eigen economie, aldus Dijsselbloem. Daarnaast moet het eiland werk maken van het privatiseren van overheidsbedrijven en moet het land structurele hervormings- en bezuinigingsmaatregelen doorvoeren.SpaargeldBovendien zullen spaarders met meer dan 100.000 euro op rekeningen bij Cypriotische banken een heffing van 9,9 procent moeten betalen. Voor spaarders met kleinere bedragen geldt een heffing van 6,75 procent. De Cypriotische autoriteiten hebben al maatregelen genomen om rekeningen te bevriezen. Spaarders kunnen wel vrij beschikken over hun geld na aftrek van de heffing. Dijsselbloem had het over 'eerlijke verdeling van de lasten' en 'specifieke karakteristieken van het probleem' die dergelijke maatregelen rechtvaardigen. De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris verdedigde het akkoord. Volgens de minister was dit van alle alternatieven die op tafel lagen 'de minst slechtste'.De invoering van de speciale heffingen levert circa 5,8 miljard euro op. Samen met de andere maatregelen kon de totale waarde van het steunpakket teruggebracht worden van circa 17 tot 10 miljard euro. Stabiliteit in eurozoneDe eurogroep is ervan overtuigd dat door de maatregelen de schuldpositie van Cyprus weer houdbaar wordt. "Financiële ondersteuning aan Cyprus is gerechtvaardigd voor de stabiliteit van het land en de hele eurozone", aldus Dijsselbloem. (Belga/BO)