Europa bekritiseert Duitsland voor chirurgische castratie

© Stockbyte

Het Comité tegen marteling van de Raad van Europa tikt Duitsland op de vingers omdat het land nog steeds seksdelinquenten behandelt met chirurgische castratie.

Het Europees Comité voor de Preventie van Marteling en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Straf (CPT) bekritiseert in een nieuw rapport het gebruik van castratie als behandeling van seksovertreders in Duitsland. Duitsland is samen met Tsjechië het enige EU-land dat nog steeds chirurgische castratie toepast in een poging criminelen te genezen.

Het rapport klaagt aan dat de behandeling onomkeerbare fysieke gevolgen heeft, de mogelijkheid zich voort te planten doet afnemen en zware fysieke en psychische gevolgen kan hebben. Er is volgens het CPT ook geen garantie dat de behandeling het gewenste effect heeft. De verlaging in testosteron, waardoor de delinquenten een verlaagde seksdrive zouden hebben is mogelijk niet permanent. Daarnaast is er volgens het comité geen wetenschappelijk onderzoek verricht dat bewijst dat een persoon die de behandeling ondergaat minder snel zou hervallen dan iemand die zich niet laat castreren.


Vrijwilligheid

Het CPT maakt zich ook zorgen over de vrijwilligheid waarmee de misdadigers de behandeling ondergaan. Volgens de Duitse wetgeving moet de gevangene zelf om de ingreep vragen, het comité is echter bang dat de gevangenen met de behandeling toestemmen in een poging vroeger vrij te komen.

“Het is makkelijk een situatie in te beelden waarbij patiënten of gevangenen eerder met de behandeling instemmen omdat ze bang zijn voor onbepaalde tijd opgesloten te zitten dan dat ze de behandeling echt willen”, staat in het rapport te lezen. De Duitse wet stelt wel duidelijk dat het ondergaan van de ingreep geen recht geeft op een vervroegde vrijlating.


Geen straf maar een behandeling

Chirurgische castratie komt uiteindelijk niet veel voor in Duitsland. Volgens onofficiële statistieken zouden er in de afgelopen tien jaar minder dan vijf personen per jaar gecastreerd zijn. Vaak worden aanvragen zelfs geweigerd door een commissie van experts.

Volgens de BBC zegt de Duitse regering dat de castratie niet als straf moet beschouwd worden maar als behandeling. In een verklaring zegt de overheid dat de castratie bedoeld is om het lijden dat gepaard gaat met het hebben van een abnormale seksdrive te verlichten of volledig weg te nemen.

Tsjechië werd in 2009 al in een gelijkaardig rapport bekritiseerd door het CPT. Het rapport bevatte toen dezelfde bezwaren als dat tegen Duitsland. De Tsjechische overheid legde de kritiek toen naast zich neer omdat chirurgische castratie conform is met de wetten van het land. In Tsjechië komt de procedure echter wel vaker voor dan in Duitsland, met tussen 2000 en 2009 zo’n 94 castraties. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content