"Het gaat om 60 procent van alle vluchtelingen", aldus Frans Timmermans, de Nederlandse Eurocommissaris en eerste vicepresident van de Europese Commissie. "Dat zijn mensen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen. Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten."

Volgens hem komen ze voornamelijk uit Noord-Afrika, uit landen als Marokko en Tunesië, en willen ze via Turkije Europa bereiken. Timmermans baseert zich, zegt hij, op de recentste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

'Geen garantie'

Timmermans, lid van de sociaaldemocratische PvdA en gewezen minister van Buitenlandse Zaken, sluit zich aan bij de woorden van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Volgens Tusk moet de vluchtelingencrisis in Europa binnen twee maanden opgelost zijn. Lukt dat niet, dan vreest hij dat het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa in in het geding komt. Timmermans: "Als er geen haast gemaakt wordt, moeten we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles. Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de Europese binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector."

Het stopzetten van Schengen, aldus Timmermans, biedt geen garantie dat de vluchtelingencrisis wordt opgelost.

"Als we het pad van de interne grenscontroles opgaan, nemen we een enorm risico. De economische gevolgen zijn enorm, zonder dat je weet of het oplevert wat je wilt; namelijk dat er minder vluchtelingen binnenkomen."

(RR)

"Het gaat om 60 procent van alle vluchtelingen", aldus Frans Timmermans, de Nederlandse Eurocommissaris en eerste vicepresident van de Europese Commissie. "Dat zijn mensen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen. Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten." Volgens hem komen ze voornamelijk uit Noord-Afrika, uit landen als Marokko en Tunesië, en willen ze via Turkije Europa bereiken. Timmermans baseert zich, zegt hij, op de recentste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.Timmermans, lid van de sociaaldemocratische PvdA en gewezen minister van Buitenlandse Zaken, sluit zich aan bij de woorden van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Volgens Tusk moet de vluchtelingencrisis in Europa binnen twee maanden opgelost zijn. Lukt dat niet, dan vreest hij dat het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa in in het geding komt. Timmermans: "Als er geen haast gemaakt wordt, moeten we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles. Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de Europese binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector."Het stopzetten van Schengen, aldus Timmermans, biedt geen garantie dat de vluchtelingencrisis wordt opgelost. "Als we het pad van de interne grenscontroles opgaan, nemen we een enorm risico. De economische gevolgen zijn enorm, zonder dat je weet of het oplevert wat je wilt; namelijk dat er minder vluchtelingen binnenkomen."(RR)