De 51-jarige Olli Rehn zou volgens zijn woordvoerder 'bereid zijn om zich kandidaat te stellen voor de topbenoeming in de lente van 2014'. Dat Rehn zich positioneert als liberaal boegbeeld, betekent ook dat hij mag toegevoegd worden aan de lijst van namen die in beeld komen voor de post van Europees Commissievoorzitter.

Eind 2014 loopt de termijn af van Portugees José Manuel Barroso, die op dit moment de de Europese Commissie leidt. De voorzitter van de Europese Commissie wordt benoemd door het Europees Parlement.

Ook Belgisch ex-premier Guy Verhofstadt, momenteel liberaal fractieleider in het Europees Parlement, wil graag voorzitter van de Europese Commissie worden. Verhofstadt liet eerder deze week in het VRT-programma Reyers Laat optekenen dat hij 'wellicht' volgende week zijn kandidatuur indient om voorzitter van de Europese Commissie te worden. De liberale ALDE-fractie is met 85 vertegenwoordigers na de christen-democraten en de sociaal-democraten nu de derde grootste in het Europees Parlement. In februari beslissen de liberalen wie hun kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Olli Rehn is sinds 2004 lid van de Europese Commissie. Eerst was hij eurocommissaris voor Uitbreiding, sinds begin 2010 voor Economische en Monetaire Zaken. De Fin heeft in Oxford, Helsinki en de Verenigde Staten politieke wetenschappen en politiek gestudeerd. Rehn heeft er ook een carrière als semiprofessionele voetballer opzitten. Dat was het geval bij een club in het Finse Mikkeli, zijn geboorteplaats. (Belga/FD/BO)

De 51-jarige Olli Rehn zou volgens zijn woordvoerder 'bereid zijn om zich kandidaat te stellen voor de topbenoeming in de lente van 2014'. Dat Rehn zich positioneert als liberaal boegbeeld, betekent ook dat hij mag toegevoegd worden aan de lijst van namen die in beeld komen voor de post van Europees Commissievoorzitter. Eind 2014 loopt de termijn af van Portugees José Manuel Barroso, die op dit moment de de Europese Commissie leidt. De voorzitter van de Europese Commissie wordt benoemd door het Europees Parlement.Ook Belgisch ex-premier Guy Verhofstadt, momenteel liberaal fractieleider in het Europees Parlement, wil graag voorzitter van de Europese Commissie worden. Verhofstadt liet eerder deze week in het VRT-programma Reyers Laat optekenen dat hij 'wellicht' volgende week zijn kandidatuur indient om voorzitter van de Europese Commissie te worden. De liberale ALDE-fractie is met 85 vertegenwoordigers na de christen-democraten en de sociaal-democraten nu de derde grootste in het Europees Parlement. In februari beslissen de liberalen wie hun kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.Olli Rehn is sinds 2004 lid van de Europese Commissie. Eerst was hij eurocommissaris voor Uitbreiding, sinds begin 2010 voor Economische en Monetaire Zaken. De Fin heeft in Oxford, Helsinki en de Verenigde Staten politieke wetenschappen en politiek gestudeerd. Rehn heeft er ook een carrière als semiprofessionele voetballer opzitten. Dat was het geval bij een club in het Finse Mikkeli, zijn geboorteplaats. (Belga/FD/BO)