Eurocommissaris De Gucht bepleit extra sancties: ‘Beperk de Russische uitvoer van staal’

© Belga
Simon Demeulemeester

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht wil als extra sanctie de Russische staalexport viseren. Rusland raakt ondertussen verder geïsoleerd door haar politiek op de Krim.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) zou het logisch vinden dat de Europese staats- en regeringsleiders extra sancties treffen tegen Rusland, nu Moskou de Krim als onafhankelijke staat heeft erkend. ‘Dat zou kunnen gaan over een beperking op de uitvoer van staal uit Rusland’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

De Gucht herinnerde eraan dat Europa op een ‘progressieve manier’ sancties wil treffen tegen Rusland, naarmate Moskou nieuwe stappen zet in de Oekraïense kwestie. ‘Ik stel vast dat Rusland verder gaat en neem aan dat ze de Krim vrij snel wil inlijven’, aldus de Belgische eurocommissaris.

‘De logica zou zijn dat men donderdag (op een Europese top in Brussel, nvdr.) dus extra maatregelen neemt.’ Concreet kan het dan gaan om een ‘beperking op de uitvoer van staal uit Rusland’, aldus De Gucht, die onderstreepte dat het aan de staats-en regeringsleiders is om daartoe te beslissen. Zelf zou hij dat alvast ‘zeker steunen.’

Vladimir Poetin bereid Krim te integreren in Russische federatie

De Russische president Vladimir Poetin deelt ondertussen mee formeel bereid te zijn een document te ondertekenen over de integratie van de Krim in de Russische Federatie. Dat meldt het Kremlin.

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin© Reuters

In het document vraagt de president aan zijn regering en parlement dergelijk akkoord goed te keuren. Eerder erkende Rusland het schiereiland in de Zwarte Zee als soevereine en onafhankelijke staat en ondertekende Poetin een overeenkomstig decreet.

De EU, de VS, Turkije, Japan en de NAVO erkennen het referendum niet. Ook de G7, die de Verenigde Staten, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië verenigt en ook de Europese Unie bij haar werking betrekt, heeft geen goed woord over voor Ruslands gedrag. ‘We vragen de Russische federatie om te stoppen met alle inspanningen om de autonome Oekraïense republiek Krim te annexeren’.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Oekraïense president Oleksander Toertsjinov.
De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Oekraïense president Oleksander Toertsjinov.© Reuters

Oekraïne doet dat uiteraard ook niet. De Oekraïense interim-president Oleksander Toertsjinov heeft dat referendum ‘een grote grap’ genoemd. ‘Rusland probeert zijn agressie op de Krim te verhullen met een grote grap die ze een referendum noemen, maar dat nooit erkend zal worden, niet door Oekraïne, en niet door de beschaafde wereld’, zei Toertsjinov.

Sancties tegen Rusland

De EU, de VS en Japan vaardigen allemaal sancties uit tegen Rusland. Die zijn voornamelijk gericht tegen hooggeplaatste Russen, zoals twee naaste medewerkers van Poetin. De beurs van Moskou reageerde aanvankelijk erg negatief, door naar het laagste peil sinds het uitbreken van de crisis te duiken, maar herstelde zich.

Rusland isoleert zich met zijn expansiepolitiek, zoals ook blijkt uit de reactie van de G7. Al meer dan tien jaar wordt het samenwerkingsverband van deze industriële zwaargewichten uitgebreid met Rusland in de zogenaamde G8. Sinds de Russische militaire ontplooiing op de Krim zijn de relaties evenwel vertroebeld. Zo zijn de voorbereidingen van een G8-top in Sotsji in juni opgeschort.

Partner Content