EU: ‘Zullen nooit Australisch model bootvluchtelingen overnemen’

Hulpverleners helpen bootvluchtelingen © Reuters

De Europese Unie denkt er niet aan het Australische model voor de aanpak van bootvluchtelingen over te nemen.

De Europese Unie denkt er niet aan het Australische model voor de aanpak van bootvluchtelingen over te nemen. Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie duidelijk gemaakt in een reactie op Australische suggesties dat de Europeanen om advies hebben gevraagd over de aanpak van de problematiek van bootvluchtelingen.

De Australische premier Tony Abbott liet verstaan dat Australische en Europese ambtenaren contact hebben gehad over de aanpak van bootvluchtelingen, maar daarvan was de woordvoerster van de Commissie naar eigen zeggen niet op de hoogte. Meer zelfs, ze wees erop dat de Europese Unie het principe van non-refoulement toepast. ‘We zijn niet zinnens om dat te veranderen, het Australische model kan dus nooit een model voor ons worden.’

‘Duidelijke les’

Australië bootvluchtelingen
Australië bootvluchtelingen © Reuters

Sinds een bootramp op de Middellandse Zee 800 bootvluchtelingen het leven kostte, laat Abbott geen kans liggen om de Europeanen het succes van zijn beleid aan te prijzen. Operatie Sovereign Borders is erop gericht boten met asielzoekers terug te sturen naar het transitland voor ze de kust bereiken. Wie het toch tot Australië schopt, wordt doorgestuurd naar offshore kampen op eilanden als Nauru, waar de asielaanvragen worden bekeken. Maar ook als de aanvraag legitiem geacht wordt, zal de vluchteling in het beste geval op een van de eilanden mogen blijven.

Sinds de lancering van de operatie eind 2013 komen er volgens de regering nog nauwelijks boten met asielzoekers aan en vielen er op zee geen mensenlevens meer te betreuren. ‘Operatie Sovereign Borders bevat duidelijk een les in hoe het juist te doen voor onze burgers (…) maar ook in hoe het juist te doen voor die arme, misleide mensen die vaak sterven als ze bezwijken aan de verleiding van mensensmokkelaars’, stelde Abbott.

Schending van internationaal recht

Mensenrechtenactivisten stellen echter dat de Australische operatie het internationale recht schendt. Het principe van non-refoulement verbiedt staten immers om vluchtelingen terug te sturen naar hun land van oorsprong indien ze daar vervolgd dreigen te worden, ook wanneer die mensen op volle zee onderschept worden. Ook het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) heeft reeds haar bezorgdheid over het Australische programma uitgesproken.

Het voorbije weekend werden op de Middellandse Zee meer dan 6.300 vluchtelingen gered. Tien mensen lieten het leven. Als reactie op de crisis heeft de Europese Unie besloten haar grensbewakingsmissie Triton grondig te versterken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content