EU zet militaire tak Hezbollah op terreurlijst

© Reuters

De Europese Unie heeft beslist de militaire tak van de Libanese organisatie Hezbollah op haar lijst met terreurorganisaties te zetten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben beslist om de militaire tak van de Libanese organisatie Hezbollah op de lijst met terreurorganisaties te zetten.

De ministers oordeelden dat Hezbollah betrokken is bij aanslagen op Europees grondgebied. Een aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije vorig jaar wordt toegeschreven aan Hezbollah.

Met de beslissing van de EU-ministers worden de tegoeden van de leden van de organisatie bevroren. De EU zal hen ook geen visa meer verstrekken. Die sancties moeten de actieradius van Hezbollah beknotten.

Steun aan Assad

Hezbollah kent een grote aanhang onder de sjiitische meerderheid in Libanon. Israël vraagt al lang om de organisatie als een terroristische groepering te beschouwen. De VS plaatste Hezbollah al in de jaren negentig op de terreurlijst. Maar heel wat Europese landen wilden lange tijd niet zover gaan. De aanslag vorig jaar in Bulgarije, waarbij zeven doden (onder wie vijf Israëliërs) vielen, deed de meningen kantelen.

Ook de steun die Hezbollah zou verlenen aan het regime van Bashar-al Assad in Syrië zou een rol spelen, maar daarover zegt de EU niets.

Open VLD wil ook politieke tak op lijst

Open VLD-fractieleidster in de Senaat Martine Taelman wil dat de Europese Unie ook de politieke tak van de Libanese beweging Hezbollah op de lijst met terreurorganisaties plaatst. “Het lijkt me een bijzonder moeilijk oefening om een beweging als Hezbollah op te delen in een militaire tak en een politieke tak. Beide vormen immers één geheel”, zegt ze.

De Open VLD-senatrice juicht die beslissing om de militaire tak op de terreurlijst te plaatsen toe, maar vindt dat Europa nog een stap verder moet gaan. “Sinds 2012 zijn er immers
steeds meer indicaties dat Hezbollah haar actieterrein heeft uitgebreid naar de Europese Unie. Naast de aanslag in Bulgarije constateerde Duitsland onlangs dat Hezbollah actief leden rekruteert in eigen land. De Cypriotische overheid vond onlangs indicaties van terroristische activiteiten van Hezbollah op Cyprus”, zegt Taelman.

Belgische soldaten in Libanon beschermen

Ook de steun die de beweging zou geven aan het regime van Assad in Syrië is voor haar een reden om de hele beweging op de lijst te zetten. Nederland heeft zowel de militaire als de politieke tak van Hezbollah al sinds 2004 als terrorische organisatie bestempeld. Volgens Taelman moet ons land dat voorbeeld volgen. Zij gaat er bij de bij de regering op aandringen om de tegoeden van Hezbollah in ons land terstond te bevriezen en vooral de donaties van aanhangers van Hezbollah naar de organisatie te blokkeren.

Taelman wil ook dat de Belgische soldaten in Libanon beveiliging krijgen tegen mogelijke represailles vanwege Hezbollah. Momenteel vervullen zowat honderd Belgische militairen ontmijningsopdrachten in Libanon.

Libanon betreurt Europese beslissing

Libanon betreurt de Europese beslissing. Desondanks benadrukt het land dat de beslissing geen invloed zal hebben op de relaties met Europa. “We hadden van de landen van de Europese Unie een meer overwogen lezing van de feiten gewenst, maar de Libanese samenleving, in al haar bestanddelen, zal de goede relaties met deze landen blijven onderhouden”, luidt het in een mededeling van aftredend premier Najib Mikati.

Het land zal “de gesprekken over deze kwestie voorzetten via de diplomatieke weg”, luidt het nog.

De hoogste sjiitische geestelijke in Libanon, sjeik Abdel Emir Qablan, spreekt ondertussen minder diplomatieke taal. “We beschouwen de beslissing van de EU als een terroristische daad, en we roepen de Europese Unie op om deze beslissing op te heffen”, klonk het.

De actie van de EU “toont de ondergeschiktheid van alle Europese landen aan het zionistische project in het Midden-Oosten”. ( Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content