EU wil onafhankelijk onderzoek naar dood journaliste op Westelijke Jordaanoever

Vermoorde journaliste Shireen Abu Akleh. © Getty

De Europese Unie wil dat er een grondig en onafhankelijk onderzoek komt naar de moord op een journaliste van de Arabische zender Al Jazeera, Shireen Abu Akleh. De vrouw werd neergeschoten terwijl ze verslag uitbracht van confrontaties in de regio van Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Een andere journalist, Ali al Samoud, raakte gewond, aldus de woordvoerder van de Dienst voor extern optreden van de EU.

Die veroordeelde krachtig de moord op de Amerikaans-Palestijnse journaliste en eiste dat de verantwoordelijken voor de rechter zouden worden gebracht. ‘Het is onaanvaardbaar om journalisten als doelwit te nemen tijdens de uitoefening van hun werk. Journalisten die verslag uitbrengen over conflictsituaties moeten te allen tijde verzekerd zijn van hun veiligheid en bescherming’, voegde de woordvoerder eraan toe.

Volgens Al Jazeera werd Shireen Abu Akleh in koelen bloede gedood terwijl ze verslag uitbracht van gevechten op de Westelijke Jordaanoever, en dat terwijl ze een vest droeg waar duidelijk ‘press’ op stond. De Israëlische premier Naftali Bennett zegt dat Shireen Abu Akleh “waarschijnlijk” is gedood door Palestijns geweervuur.

Partner Content