Dat komt door de poging van Pristina om grensposten in te nemen in de door Serviërs gedomineerde regio. De Europese Unie heeft Kosovo gewaarschuwd voor unilaterale acties.

Aanleiding is dat Kosovo speciale politie-eenheden uitstuurde om de controle over te nemen van twee grensposten. Een post werd ingenomen, maar de Serviërs verhinderden via blokkades de weg naar de tweede.

Volgens Servische bronnen opende de Kosovaarse politie bij de operatie het vuur en vielen daarbij drie gewonden. Het nieuws kon echter niet worden bevestigd.

Gezag laten gelden
Volgens de krant Koha Ditore is de demarche de eerste poging van Pristina om zijn gezag op heel het grondgebied te laten gelden. De maatregel komt er een week nadat Kosovo een embargo instelde op Servische goederen.

Dat was dan weer een antwoord op het afspringen van de onderhandelingen over de liberalisering van de handel tussen Servië en zijn voormalige provincie.

Patrouilles opgedreven

EULEX, de missie van de EU in Kosovo, waarschuwde dinsdag voor unilaterale acties van om het even wie en betreurde niet betrokken te zijn geweest bij de Kosovaarse politieoperatie. De KFOR-macht van de NAVO, die in de grensstreek opereert, besliste ondertussen zijn patrouilles in het gebied op te drijven.

Kosovo's gezag niet erkend Kosovo scheurde zich in 2008 eenzijdig af van Servië. Negentig procent van de bevolking is etnisch-Albanees. In het noorden van de regio - tevens de grensstreek met Servië - zijn de Serviërs echter in de meerderheid.

De invloed van Belgrado is er nog altijd zeer groot en Pristina slaagt er niet in het gebied onder controle te krijgen. Servië en de Servische Kosovoren erkennen het gezag en de onafhankelijkheid van Kosovo niet. (Belga/SD)

Dat komt door de poging van Pristina om grensposten in te nemen in de door Serviërs gedomineerde regio. De Europese Unie heeft Kosovo gewaarschuwd voor unilaterale acties. Aanleiding is dat Kosovo speciale politie-eenheden uitstuurde om de controle over te nemen van twee grensposten. Een post werd ingenomen, maar de Serviërs verhinderden via blokkades de weg naar de tweede. Volgens Servische bronnen opende de Kosovaarse politie bij de operatie het vuur en vielen daarbij drie gewonden. Het nieuws kon echter niet worden bevestigd. Gezag laten gelden Volgens de krant Koha Ditore is de demarche de eerste poging van Pristina om zijn gezag op heel het grondgebied te laten gelden. De maatregel komt er een week nadat Kosovo een embargo instelde op Servische goederen. Dat was dan weer een antwoord op het afspringen van de onderhandelingen over de liberalisering van de handel tussen Servië en zijn voormalige provincie. Patrouilles opgedreven EULEX, de missie van de EU in Kosovo, waarschuwde dinsdag voor unilaterale acties van om het even wie en betreurde niet betrokken te zijn geweest bij de Kosovaarse politieoperatie. De KFOR-macht van de NAVO, die in de grensstreek opereert, besliste ondertussen zijn patrouilles in het gebied op te drijven. Kosovo's gezag niet erkend Kosovo scheurde zich in 2008 eenzijdig af van Servië. Negentig procent van de bevolking is etnisch-Albanees. In het noorden van de regio - tevens de grensstreek met Servië - zijn de Serviërs echter in de meerderheid. De invloed van Belgrado is er nog altijd zeer groot en Pristina slaagt er niet in het gebied onder controle te krijgen. Servië en de Servische Kosovoren erkennen het gezag en de onafhankelijkheid van Kosovo niet. (Belga/SD)